Les excavacions arqueològiques i paleontològiques dutes a terme amb motiu de les obres de construcció d’una nova estació dels Ferrocarrils de la Generalitat al Parc Vallparadís, a Terrassa (Vallès Occidental), han ofert els primers resultats: s’han localitzat fòssils de fauna del pleistocè i eines de pedra del paleolític inferior que demostren la presència humana en aquest indret. Cal prosseguir els estudis, encara en fase inicial, per a precisar la cronologia i les característiques d’aquest assentament humà, però els arqueòlegs consideren que hi ha prous indicis per afirmar que és el jaciment amb presència humana més antic de Catalunya.
Les intervencions al Parc de Vallparadís, iniciades el passat 8 d’agost, estan promogudes pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, mitjançant l’empresa pública GISA, i coordinades des del Departament de Cultura. L’Ajuntament de Terrassa hi col•labora aportant infrastructura municipal i oferint el recolzament del Museu de Terrassa. Un cop finalitzin les excavacions, es procedirà a la construcció de l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat.
L’execució de la intervenció ha estat adjudicada a les empreses Palaeotheria i Geoterna, especialitzades en paleontologia; a la Fundació Universitat Rovira i Virgili, que realitza els treballs arqueològics, i a l’empresa Orígen, especialitzada en la restauració paleontològica. En una fase prèvia a les excavacions, l’empresa Geoterna va realitzar el control geològic i paleontològic de la construcció dels murs-pantalla.
La intervenció es va planificar arran l’estudi d’impacte ambiental de l’obra i en funció dels antecedents de la zona, ja que l’any 1997 es van realitzar les excavacions paleontològiques de Cal Guardiola amb motiu de les obres realitzades per la Mútua de Terrassa. A les excavacions de Cal Guardiola, molt properes a les obres de l’estació, s’hi va localitzar un important jaciment de fòssils animals i vegetals de fa 800.000 anys.
Barcelona, 27 de setembre de 2005