La Filmoteca de Catalunya enceta el nou curs amb la commemoració del centenari d’un dels noms importants de la història del cinema: Otto Preminger. De l’1 al 13 de setembre es projecta el cicle dedicat a la seva obra amb una selecció de 21 títols. Preminger, d’orígen austríac, s’inicià de ben jove en la direcció escènica. El nazisme va fer que emigrés als EUA, on va esdevenir, en poc temps, un dels grans representants del cinema clàssic americà. La seva obra es divideix, a grans trets, en dues parts, la primera, dedicada al cinema negre, el va convertir en un dels mestres del gènere gràcies a clàssics com ara Laura o Cara d’àngel.
L’altre gran bloc de la seva creació està marcat per l’adaptació de best sellers de temàtica polèmica que desenvolupaven arguments pràcticament ignorats en el seu moment com eren les violacions sexuals, la drogodependència, la discriminació racial, la creació d’Israel, la política nord-americana o l’Església catòlica, entre les quals destaquen les superproduccions Anatomia de un asesinato, Èxode, El cardenal o Buenos días, tristeza.
Durant tota la seva trajectòria professional Preminger va lluitar aferrissadament per la llibertat d’expressió i la independència creativa, la qual cosa li va comportar grans enfrontaments amb les rígides estructures de Hollywood.
TAULA RODONA
El cicle Preminger es completarà amb una taula rodona sobre l’autor austríac, que tindrà lloc el dia 7 a les 19:30h., i en la qual participaran els crítics i escriptors cinematogràfics Carlos Losilla, Santos Zunzunegui i José Enrique Monterde.
EL FILM DEL MES
En el marc del centenari del director nord-americà, les sessions “El film del mes” també estaran dedicades a la seva obra. Durant el mes de setembre es projectarà Bonjour Tristesse (1957), basada en una obra de Françoise Sagan i que compta amb un triangle d’intèrprets excepcionals: David Niven, Deborah Kerr i Jean Seberg.