El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director dels serveis territorials del DAR a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya, visita avui la Cooperativa Arrossera del Montsià, a Amposta, l'empresa INFOSA de Sant Carles de la Ràpita, l'ajuntament de Santa Bàrbara i la Cooperativa de l'Oli Agrícola del Camp d'aquesta localitat.La visita del màxim responsable del DAR, s'ha iniciat a les instal.lacions de la Cooperativa Arrossera del Montsià on ha mantingut una trobada amb la Junta Rectora. Llena ha mostrat la seva satisfacció per la feina que s'està duent a terme i ha destacat el total suport del Departament "en el desig i alhora objectiu de promocionar una marca pròpia d'arròs, acompanyat d'una bona gestió des del sentit comú". Joaquim Llena a més ha felicitat la cooperativa per "estar portant al mercat un producte amb valor afegit que és, realment, allò que demanda el consumidor". De fet, aquesta cooperativa s'erigeix en la cinquena indústria arrossera estatal amb un volum de negoci de 25 milions d'euros anuals.

En la seva estada a la comarca del Montsià, Joaquim Llena, ha visitat les peculiars salines de la Trinitat de Sant Carles on l’empresa INFOSA treballa, des de fa anys, en aquesta reserva natural de la Punta de la Banya, per tal d’aconseguir un nou producte totalment artesà considerat com una de les millors sals del món per a la cuina: la “Flor de Sal” que tal i com ha subratllat el conseller Llena “és un producte d’excel.lència, elaborat de forma manual, i amb una elevada capacitat de comercialització arreu del món”

Es tracta d’una fina capa de cristalls salins que es formen en la superfície dels cristal.litzadors de la salina tradicionas. Precisament, entre els mesos de juliol i setembre, aquests microcristalls compostos de diferents tipus de sals, són recol.lectats diàriament amb sistemes manuals i totalment artesanals, s’assequen al sol, i s’envasen. L’empresa està considerada com a principal productora d’aquest producte arreu de l’Estat espanyol. El conseller Llena ha destacat que “una vegada més, gràcies a l’acció de l’home podem gaudir del magnífica paisatge de les salines, del seu manteniment, i indubtablement el fem compatible amb les diferents espècies d’aus de la zona”, per tant “mantenim i potenciem la biodiversitat del Delta”. En aquest sentit Joaquim Llena també reforçat la idea de “continuar amb la promoció del Delta de l’Ebre i, amb esforç i imaginació, ensenyar-lo i atorgar-li el valor que li pertoca”.

En un altre ordre de coses, el conseller, a petició dels mitjans de comunicació que han seguit la seva visita, s’ha referit també a la situació del sector del cítrics a les Terres de l’Ebre i ha manifestat que cal apostar per dues línies a curt i llarg termini. D’una banda, ha dit Llena “accions de promoció del producte que s’ha de fonamentar en l’elevada qualitat”. I com a segona estratègia, el conseller apuntava el fet “d’aconseguir que s’estabilitzin els preus en origen per tal de donar més garanties de seguretat en el mercat”. Llena ha recordar que en la passada campanya més del 80% de la producció es va destinar a la transformació i la resta es va poder retirar d’acord amb les línies previstes per l’administració. En total, unes 200.000 tones.

En el decurs d’aquesta jornada, Joaquim Llena es desplaçarà, també, a la cooperativa l’Oli Agrícola del Camp de Santa Bàrbara on es produeix oli de la DOP Oli del Baix Ebre-Montsià. En aquest sentit cal recordar que el Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) va publicar el passat mes de maig la sol.licitud de registre d’aquesta DOP pas previ a la seva inscripció al registre comunitari de DOP i IGP.

Indicar, finalment, que el DAR ha invertit a les Terres de l’Ebre durant el 2007 prop de 50 milions d’euros, un 10% més que l’anterior 2006. En concret, s’ha invertit 49,8 milions d’euros en actuacions per millorar la xarxa de regadius, realitzar i condicionar camins rurals, així com impulsar el Pla Quadriennal del Delta de l’Ebre.

02 d’agost de 2007