El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Joaquim Llena, ha presidit avui la cloenda de la XXXIX Universitat Catalana d’Estiu (UCE), a Prada de Conflent, i l’homenatge al centenari de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). En la seva intervenció, Llena ha destacat la tasca d’aquesta institució al servei del país. “Des del Govern de la Generalitat compartim la vostra raó d’ésser com a acadèmia. Compartim la vostra vitalitat, compromís i amor al país”, ha afirmat i, fent-se partícip de les paraules del president de l’IEC en la inauguració del Centenari: “Un bon govern ha de confiar en la seva acadèmia nacional”, ha afegit que “així és i ho serà en el futur, perquè el vostre compromís és el nostre”.
Així, el màxim responsable del DAR ha encoratjat l’organisme homenatjat: “En definitiva, del que es tracta és que una institució com la que avui homenatgem perduri en el temps, a expandeixi horitzons, diversifiqui activitats i es consolidi com a veritable àgora de la comunitat científico-humanista catalana. I que mantingui i refermi els seus ideals amb el mateix tarannà emprenedor que va moure els seus fundadors l’any 1907”.
D’altra banda, el titular del DAR ha presidit l’obertura de la XXII Jornada d’Agricultura, organitzada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris, sota el títol “Agricultura i medi ambient amics?”. “Cap dels espais i paisatges de Catalunya, insisteixo, cap, no escapa de l’acte d’humanització que representen l’agricultura i la ramaderia, i si bé és cert que l’activitat agrària no és natural, la pròpia natura l’ha fet seva”.
Quant a les disfuncions i tensions mediambientals que es pugui derivar d’aquesta activitat i les possibles solucions, el conseller ha esmentat l’increment de l’ús de productes químics (adobs, fertilitzants i pesticides) per al qual cal cercar alternatives com són l’agricultura ecològica i la producció integrada, en vies de creixement; les dejeccions ramaderes per a les quals cal optimitzar la gestió; la pèrdua de la biodiversitat; la desforestació; o el consum d’aigua. “La correcció d’aquest desajustos passa per reorientar les relacions dins el propi sistema. La tecnologia i l’educació ambiental són els nostres principals aliats. I els indicadors ens diuen que comencem a anar bé”, ha afegit el conseller, tot recordant la significativa disminució de l’ús de fertilitzants i de pesticides (amb una reducció del consum d’un quaranta per cent en deu anys); l’extraordinari desenvolupament de la producció integrada (a 2006 suposa l’11% de la producció total); el fort impuls de l’agricultura ecològica (en deu anys s’ha multiplicat per 8,4 la superfície inscrita); i la potenciació de l’orientació mediterrània de les produccions catalanes.
En l’àmbit ramader, i en concret, pel que fa a les dejeccions ramaderes, Llena ha assenyalat que bona part del problema que generen és un dèficit de gestió per la qual cosa cal optimitzar el reciclatge sostenible d’aquests residus; i gestionar i controlar adequadament la seva complexitat. Amb aquesta finalitat es va crear, conjuntament amb el sector, el Consorci GESFER.
El titular del DAR també ha volgut fer esment de la vessant forestal i hídrica i a la gestió ordenada de la seva riquesa com el millor aliat per a la seva conservació.
I pel que fa al posicionament del Departament en tot el relacionat amb l’energia, el conseller ha deixat clar que “totes les projeccions a llarg termini ens porten a una revalorització de l’agricultura amb funcions afegides, i l’emergència dels agrocarburants i altres produccions biològiques no alimentàries n’és el primer senyal”. En aquest sentit, ha considerat la necessitat que “la nostra mirada prioritària segueixi dirigida a les produccions mediterrànies que obtenen la seva rendibilitat del valor afegit de la qualitat”.
Per al màxim responsable de l’Administració agrícola catalana, davant el canvi d’escenari que s’experimenta amb el canvi de segle, l’agricultura no podrà exercir la seva multifuncionalitat sinó compta amb “unitats empresarials agràries fortes i competitives,” i, en aquest punt, ha apuntat que simultàniament cal insistir a fer pedagogia, i en el paper de la ciència i de la tecnologia enfront aquests reptes, sense obviar que la producció d’aliments ha de passar per una agricultura competitiva i no bàsicament subvencionista”.
El conseller ha volgut concloure la seva intervenció reiterant la necessitat de sumar esforços: “Hem de fer una societat madura, ser capaços d’interaccionar però sense dogmes, i sense perdre de vista que hem de preservar el medi, i en aquest punt l’agricultura, l’activitat agrària hi té molt a dir. És cert que forma part del problema però, també i sobretot, forma part de la solució”.
25 d’agost de 2007