El CENTA permetrà a les empreses millorar tecnològicament la conservació dels aliments i desenvolupar nous processos

El pressupost total del centre de Monells és de 9 milions d’euros

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, i el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, han presidit avui a Monells la inauguració del nou edifici de l’IRTA que acollirà la seu del Centre de Noves Tecnologies i Processos Alimentaris (CENTA). L’acte també ha comptat amb la presència del delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, el director General de l’IRTA, Josep Tarragó, i la rectora de la Universitat de Girona, Anna M. Geli, entre d’altres autoritats.

El CENTA neix com un dels instruments de la política industrial del Govern, destinat a potenciar la transferència tecnològica en sectors que la Generalitat considera estratègics. El seu àmbit d’actuació és el de les tecnologies de la conservació dels aliments i del desenvolupament de nous processos, obrint oportunitats a la innovació en els sectors alimentaris. És un centre únic al món i un referent a nivell mundial dins del camp de les noves tecnologies.

El CENTA està regit per un Patronat constituït conjuntament per l’Institut de Recerca i Tecnologies Alimentaries (IRTA), la Universitat de Girona, el Centre d’Informació i Desenvolupament Empresarial (Cidem) i diversos representants de d’empreses i associacions empresarials del sector agroalimentari (Esteban Espuña, Metalquímia; Casademont, Embutidos y Jamones Noel; Nestlé España; Panrico; Frit Ravich; Danone; Gallina Blanca; Sealed Air; N.C:Hyperbaric; Irtapplus; Ordesa; Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya; Associación Multisectorial; Confederación de Organizaciones Empresariales del Sector Cárnico de España –Confecarne-; i Federación Española de Industrias de la Alimentación y Bebidas -FIAB-).

El CENTA forma part de la xarxa de centres tecnològics de la Generalitat de Catalunya que, com a tals, han estat concebuts per realitzar tasques de recerca pròpia per tal de generar coneixements a partir dels quals poder donar serveis i projectes contractuals amb empreses. Així mateix, permeten realitzar treballs de recerca i desenvolupament sota comanda de les empreses, així com oferir serveis tecnològics. L’Anella de l’Agroindústria, projectada pel Govern, està formada per tres centres tecnològics especialitzats en l’aplicació de la biotecnologia en el sector agroalimentari, i entre els quals destaca el CENTA. Els altres dos són el Centre Tecnològic de la Nutrició i la Salut (CTNS), a Reus, i el Fruitcentre, a Lleida.

L’edifici que s’inaugura, ubicat a Monells i propietat de l’IRTA, té una superfície de 4.100 m2 i està dotat d’aparells d’última, el que permet la possibilitat de combinar tecnologies per realitzar tractaments i proves dels productes.

El pressupost total per la posta en marxa d’aquestes instal•lacions és de 9 milions d’euros que han estat aportats per les administracions de la Generalitat i de l’Estat amb suport de la Unió Europea. El CENTA disposarà d’una altra seu en el Parc Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG) amb uns 1.000 m2 de superfície i a on es portaran a terme treballs sobre tecnologies precompetitives que una vegada entrin en fase competitiva es traslladaran al centre de Monells. El seu cost és de 2 milions d’euros, que s’afegeixen als 9 milions de Monells.

Llena i Huguet aposten per la innovació en el sector agroalimentari

En el decurs de l’acte d’inauguració, el conseller Llena ha afirmat que un dels objectius d’aquest centre ha de ser el de “facilitar a les empreses el coneixement de les noves tecnologies, la seva aplicació en els seus productes i quins seran els resultats”.

 Llena també ha destacat que “avui és un dia magnífic perquè estem posant en marca una inversió en la qual hi han participat les administracions públiques i el sector empresarial”. A més, ha dit Llena “actuacions com aquesta respon a la filosofia del departament de vincular producte, productors, empresaris i món universitari.

Per la seva part el conseller ha declarat que Huguet “és important vincular recerca i empreses”. “De fet, això és el que està fent el govern mitjançant la xarxa de centres tecnològics”, ha dit el conseller que ha afegit que “precisament avui n’em posat en marxa un dels tres que desenvoluparan a Catalunya aspectes vinculats al sector agroalimentari”.

Huguet també ha explicat que “amb centres com aquest transferim coneixement adreçat al sector empresarial, ja sigui mitjançant la creació de noves patents o bé donant valor afegit als productes de les empreses agroalimentàries catalanes.

El CENTA estimularà i portarà a terme projectes d’innovació junt amb les empreses en l’àmbit agroalimentari, des del moment de l’acabada de la collita o la cria fins arribar a la taula del consumidor.

D’altra banda, ha dit Llena, “hem d’aprofitar les connexions amb les Universitats i els centres de recerca per ser capaços de liderar els projectes realitzats conjuntament amb les empreses”. Un dels conceptes innovadors del CENTA és el fet que treballa amb tecnologies que ja es poden aplicar a escala industrial i que disposa dels equips per fer la demostració i desenvolupament d’aquests processos per a les indústries. Un exemple el tenim en la utilització dels nous equips d’alta pressió que permeten poder exportar a països com el Japó, Austràlia o els Estats Units pernils o embotits curats.

Aquesta tecnologia d’altes pressions garanteix que els productes es troben lliures de patògens, per el què no queden sotmesos a les tradicionals barreres sanitàries d’aquests mercats. Així doncs, aquesta tecnologia permet, a les empreses que l’apliquen, obrir unes expectatives noves de mercat i per al CENTA un ventall de treballs molt amplis, tant pel que fa a temes de recerca com al d’obtenció de processos.

Al servei de les empreses

 Un dels objectius d’aquesta centre és poder disposar d’un sistema comercial eficaç que permeti incorporar empreses en el sistema d’innovació.

Des del CENTA s’aporta una disminució de riscos ja que es valora l’efecte a tots nivells que pot arribar a tenir l’incorporació d’una nova tecnologia en un procés. Davant d’una nova tecnologia, l’empresa desconeix si el producte obtingut tindrà o no acceptació en el mercat, o si els efectes tecnològics seran favorables i/o interessants per al seu producte. Posant a la disposició de les empreses tot aquest equipament s’ajudarà a desenvolupar nous productes i a realitzar estudis de mercat i de marketing.

D’altre banda, les empreses poden disposar de la documentació necessària, prèviament a la presentació a l’administració, sobre la seguretat o certificació del seu producte, facilitant-ne la seva arribada al mercat.

Dins dels serveis que el CENTA pot oferir a les empreses s’assenyalen els següents:

• Lloguer d’instal.lacions i de capacitat productiva amb noves tecnologies.

 • Processat d’aliments per a estudis de mercat (alta pressió isostàtica, microones i radiofreqüència).

• Validació de la inactivació microbiana resultant dels nous processos disponibles.

• Desenvolupament de nous productes i aplicacions.

 • Estudis de producció industrial de productes sotmesos a les noves tecnologies: costos, vida útil, composició, acceptació del consumidor, valor nutricional...

• Aplicació de bioconservants o additius complementaris

• Formació específica dins del camp de les noves tecnologies.

• Disseny d’assecadors i optimització dels processos d’assecat

• Caracterització de matèries primeres i control de qualitat mitjançant sistemes no destructius (TAC).

22 de juny de 2007