El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) i la seva empresa pública Promotora d’exportacions Catalanes SA (PRODECA) valoren molt positivament el protocol per exportar carn de porc a la Xina, que han tancat el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) i l\'Administració xinesa de Supervisió, Inspecció i Quarantena Animal (AQSIQ). Amb la culminació d’aquesta negociació de caràcter tècnic, s’obre una important oportunitat de negoci per als productors de carn de porcí catalans, que podran introduir els seus productes a la Xina. L’acte de signatura oficial del protocol està previst a Pequín.

Segons informa el MAPA, el protocol que s’ha acordat amb una delegació de l\'Administració xinesa de Supervisió, Inspecció i Quarantena Animal (AQSIQ) estableix els requisits de sanitat i salut pública que s’exigirà en els productes carnis que s\'exportin al país asiàtic.

Des del DAR, es considera que els primers beneficiats per la posada en marxa d’aquest protocol seran els escorxadors i les empreses catalanes del sector porcí, ja que existeix un fort interès per aquesta obertura del mercat xinès i alguns empresaris ja havien iniciat algunes operacions.

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, es va interessar per la negociació d’aquest protocol durant el viatge a la Xina, organitzat per PRODECA a mitjans de juliol. En aquest viatge institucional i comercial amb vuit empreses catalanes, Llena va constatar l’integrés dels empresaris del nostre país i xinesos, sobretot de la província de Sichuan, per arribar a acords comercials en el sector de la carn de porc.

Aquest acord és molt important per a Catalunya perquè existeix un gran potencial de consum a la Xina, donat que el govern xinès vol incrementar el consum de carn per càpita, i això vol dir que els caldrà importar carn i augmentar-ne la producció.

El sector porcí a Catalunya

En el conjunt de la indústria càrnia espanyola, Catalunya ocupa la primera posició, tant pel que fa a vendes com a ocupació. La importància d’aquest sector a Catalunya és molt important ja que representa el 33,7 per cent del total de les vendes i el 32,1 cent de l’ocupació.

El subsector de la carn de porc fresc i refrigerat és el més destacat a Catalunya, amb un volum de producció de més de la meitat del total del sector (1.507.158 tones l’any 2005) i una progressió a l’alça del 15,5 per cent respecte l’any 2004, segons dades de l’IDESCAT.

El sector carni també és el motor de la indústria agroalimentària catalana respecte al comerç exterior. És el primer sector exportador i les vendes creixen any rere any. L’any 2005 les sortides van créixer un 17,7 per cent respecte l’any 2004, i les de l’any 2006 respecte l’any 2005 van tornar a créixer un 15% i el sector de la carn i les despulles comestibles és el primer capítol de les exportacions agroalimentàries catalanes, ocupant el setè lloc dels 99 capítols en que es subdivideix el total de les exportacions catalanes (codi TARIC).

29 d’agost de 2007