Carnes assegura que la prioritat del DARP és trobar solució als problemes del dia a dia del sector

El conseller Carnes ha explicat les prioritats del DARP davant la Comissió d'Agricultura, Ramaderia i Pesca del Parlament de Catalunya

query_builder   25 maig 2006 15:30

event_note Nota de premsa

Carnes assegura que la prioritat del DARP és trobar solució als problemes del dia a dia del sector

El conseller Carnes ha explicat les prioritats del DARP davant la Comissió d'Agricultura, Ramaderia i Pesca del Parlament de Catalunya

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Jordi William Carnes, ha comparegut aquest matí davant la Comissió d’Agricultura, Ramaderia i Pesca del Parlament de Catalunya per explicar les polítiques de la conselleria i en quin moment es troben els principals projectes engegats.

El conseller Carnes, en la seva intervenció, ha explicat que l’objectiu prioritari del DARP pels propers mesos és “finalitzar satisfactòriament els projectes que té en marxa” i, per sobre de tot, “orientar els esforços en atendre i resoldre les principals preocupacions que té el pagès i el ramader en el dia a dia, sense perdre de vista els nous marcs europeus de referència”.

Respecte aquests principals temes que preocupen al sector agrari, Carnes ha destacat que, en relació al nou sistema d’ajuts conegut com a Pagament Únic, s’han generat més de 70.000 notificacions i s’han resolt gairebé totes les al·legacions. També ha destacat que, en relació a la possible sequera d’enguany, “el DARP té activats tots els mecanismes d’alerta i, gràcies al foment de les assegurances de l’any passat, la conselleria ha incrementat la contractació d’assegurances amb un 28,6% del pressupost, és a dir, de 7 a 9 milions d’euros”.

 Pel que fa els sectors que estan patint problemes estructurals, com l’oli, l’avellana, la vinya, la fruita dolça, la llet, l’aviram o el porcí, el DARP està donant resposta amb diferents instruments com el pla de reconversió varietal per a la fruita dolça; l’inici de la tercera fase contra el pla de lluita de l’Aujeszky per tenir-la completament eradicada al 2007, o bé, a través de la pressió que el DARP està fent, ja sigui al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, com a la Unió Europea, perquè cap d’aquests sectors no es vegin perjudicats davant els nous marcs de referència.

Carnes ha destacat que un dels principals eixos de la política del DARP són millorar la competitivitat del sector a través del Contracte Global d’Explotació que, a partir del 2007, s’estendrà per tot Catalunya i “mitjançant el qual es mantenen les línies tradicionals d’ajudes de la PAC, però també s’incorporen línies d’acció social i mediambiental que seran beneficioses no només per al pagès, sinó també per a la resta de la societat”. L’altre eina que disposa el DARP per millorar la competitivitat d’aquest sector estratègic són els Pactes Territorials que han permès la participació de tots els agents socials per a establir les estratègies del nou PDR 2007-13 que, en aquests moments, s’està redactant i que es presentarà al MAPA abans de final d’any.

Però, sens dubte, segons Carnes, “l’aposta més decidida d’aquesta conselleria és la modernització integral de les explotacions a través de l’actualització dels regadius històrics, així com l’impuls decidit dels nous regadius”. Respecte a la Xarxa Natura 2000, Carnes ha explicat que el posicionament de la conselleria és “treballar per a compatibilitzar la protecció del medi amb l’activitat agrària definint un pla d’usos i gestió per cada espai concret i, sobretot, buscant les complicitats del territori”.

Segons Carnes, és necessari basar la competitivitat en la qualitat, la traçabilitat i, per tant, “la singularitat dels nostres productes és l’estratègia del DARP”. Per a poder obtenir uns productes realment competitius, Carnes ha destacat que “és necessari unir esforços entre productors, indústria i Administració per ser, tal i com ja fan altres països d’Europa, autèntics lobbys en defensa dels productes i per adreçar-nos a l’escenari correcte, on s’estan fixant les estratègies del mercat mundial, que és Brussel·les”.

El conseller Carnes també ha volgut destacar les iniciatives legislatives que estan en marxa, com la Llei de Contractes de Conreu, la Llei d’espais agraris o la Llei de la Pesca. 25 de maig de 2006