Carlos Jiménez Villarejo, nascut a Màlaga l\'any 1935, es va llicenciar en dret per la Universitat de Granada. L’any 1962 va ser destinat a la Fiscalia de Barcelona i des de llavors ha estat vinculat professionalment i personalment a Catalunya.
L’any 1987 va ser nomenat fiscal en cap de la Fiscalia de l\'Audiència Territorial de Barcelona, des d’on va promoure la reorganització de la Fiscalia a Catalunya, especialitzant els membres en la persecució de delictes econòmics, de violència domèstica i de sinistralitat laboral. També va reorganitzar la policia judicial, fins llavors enquadrada en els diferents cossos de les forces de seguretat.
L’any 1995, després de més de 30 anys de serveis en el sistema judicial a Catalunya, va assumir la Prefectura de la Fiscalia Especial Anticorrupció, d\'àmbit estatal, càrrec des d’on va adoptar les mesures necessàries per perseguir la delinqüència financera i els delictes econòmics, amb una atenció especial als problemes de la cooperació penal internacional.
També ha desenvolupat tasques docents com a professor de Filosofia del Dret a la Universitat de Barcelona i ha contribuït a la difusió dels principis de l\'Estat social i democràtic de dret amb diverses col•laboracions en publicacions d\'arreu.
L\'any 2004 va ser nomenat membre de la Taula Cívica sobre Política Penitenciària, que exerceix una funció consultiva per a la modernització i supervisió del sistema penitenciari català. També és l’encarregat de la redacció de les bases preparatòries del nou Reglament d\'organització i funcionament dels serveis d\'execució penal a Catalunya.
Com a jurista demòcrata compromès, va participar en la fundació de Justícia Democràtica i de la Unión Progresista de Fiscales de l\'Estat.
L’altre guardonat, l\'Institut de Reinserció Social, és una organització no governamental constituïda l’any 1969. L\'actuació de l\'IRES ha fet possible l\'aplicació pràctica de la reinserció social, adreçada principalment a l\'atenció social, psicològica i educativa de persones i col•lectius en situació de risc. En aquest sentit, i des de la seva fundació, un dels principals àmbits d’actuació de l’IRES ha estat l\'atenció professionalitzada per tal d\'afavorir la reintegració social de les persones sotmeses a mesures d\'execució penal.
Aquesta organització ha col•laborat estretament amb el Departament de Justícia en l\'assoliment de la funció constitucional de reinserció i reeducació de les persones sotmeses a mesures penals o de justícia juvenil.
L\'IRES és, a més, membre de la Mesa de Participació Social del sistema penitenciari català i participa activament en la difusió i sensibilització pública de la funció rehabilitadora de l\'execució penal mitjançant l\'edició d\'estudis i investigacions de camp.
El Premi Justícia de Catalunya, que és la més alta distinció de la Generalitat de Catalunya, es va crear l’any 2003 amb la finalitat de fomentar i reconèixer les iniciatives, actuacions, estudis i propostes que suposin una millora considerable del dret català i de la justícia a Catalunya. L\'any 2004 es va modificar el règim del guardó, dotant-lo d\'un règim més flexible, desvinculat del seu caràcter anual.
Des de la seva creació i fins a l’actualitat, aquest guardó s’ha atorgat a Carles Viver i Pi-Sunyer, catedràtic de Dret Constitucional, primer degà de la Facultat de Dret de la Universitat Pompeu Fabra i vicepresident del Tribunal Constitucional; Lluís Puig i Ferriol, catedràtic de Dret Civil a la UAB i magistrat de la Sala Civil Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Consell de Col•legis d’Advocats de Catalunya, amb motiu dels 25 anys de la Institució; Anton Cañellas i Balcells, anterior Síndic de Greuges de Catalunya, i Guillem Vidal i Andreu, expresident del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.