El programa formatiu de la DG de Participació Ciutadana consta de diferents formats, entre els quals destaquen 25 mòduls bàsics, necessaris per abordar amb èxit les polítiques locals de participació ciutadana"La participació ciutadana a l'àmbit local" s'adaptarà a les necessitats específiques cada ens local que sololiciti la formacióEls cursos tenen per objectiu formar tècnics d'ens locals en l'àmbit de la participació per estimular la implicació ciutadana en l'elaboració de polítiques públiques

La Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat ha dissenyat un programa de formació destinat a la millor capacitació del personal dels ens locals en l’àmbit de la participació.

Els cursos, sota el títol “La participació ciutadana a l’àmbit local”, començaran l’últim trimestre d’aquest any.

L’oferta consta de tres grans blocs: a) Mòduls formatius bàsics, b) Seminaris d’aprofundiment i c) Jornades. Els mòduls formatius contenen, actualment 25 propostes diferents que en sessions de sis hores introduiran els temes objecte del mòdul. Cada ens local podrà triar els mòduls que li interessin perquè tenen entitat pròpia i en el seu conjunt atorguen un nivell d’especialització elevat.

Els mòduls formatius són els següents:

 I. Generalistes

1. La participació, concepte, bases, criteris

2. Govern local i participació

3. Ciutadania organitzada i participació. Els ajuntaments i les associacions

4. Marc jurídic de la participació: CE, EAC, llei de bases, llei municipal...

5. Administració participativa (deliberativa)

6. La participació des de l’òptica dels drets humans. La Carta Europea de salvaguarda dels drets humans a la ciutat

II. Instrumentals

7. Espais i òrgans de participació

8. Processos i tècniques.

Metodologies

9. Plans de participació

10. La democràcia electrònica. Les Tic’s i la participació

11. Informació, comunicació i participació

12. Prestació de serveis: comunicació i participació

13. Equipaments de proximitat

14. Pressupostos participatius

15. Mediació, eina de capacitació ciutadana

16. Eines de democràcia directa al nostre sistema jurídic-polític

III. Sectorials

17. Participació i planejament urbanístic

18. Participació i multiculturalitat

19. Participació i educació

20. Participació i medi ambient

21. Participació i gènere

IV. Poblacionals

22. La participació dels infants

23. Participació i joventut

24. Participació i gent gran

25. Participació i immigració

Aquests mòduls s’han dissenyat a partir de les necessitats detectades per la DG de Participació Ciutadana i dels suggeriments realitzats per diferents ens locals en jornades i seminaris organitzats a l’efecte.

D’altra banda, els Seminaris pretenen aprofundir algun tema concret que resulti important per l’ens local interessat. En aquest cas la durada dels Seminaris és variable en funció de les característiques de la temàtica i els possibles participants.

Finalment, les Jornades pretenen incorporar en sessions d’un màxim de tres dies, diferents aportacions teòriques, metodològiques o conceptuals, juntament amb experiències concretes relacionades amb la temàtica de les Jornades.

La convocatòria de subvencions preveu el pagament de les despeses destinades a docents en qualsevol d’aquestes modalitats amb un límit màxim de 1.000€ per mòdul formatiu, 6.000 per Jornada i 9.000 per seminari.

La Direcció General de Participació Ciutadana és la unitat de la Generalitat que s’encarrega d’impulsar polítiques públiques de foment de participació ciutadana. Aquesta DG dóna suport als ens locals per tal que puguin crear espais de participació, du a terme projectes per implicar la societat civil en la política pública, i premia els ajuntaments que han dut a terme experiències innovadores en la promoció de la participació ciutadana, etc.

Per a més informació, podeu posar-vos en contacte amb el gabinet de comunicació del DIREP: 93 552 61 08 /09