El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha anunciat aquest migdia al Parlament de Catalunya que el Departament d’Interior

ha pres mesures de racionalització i optimització dins el cos dels Mossos d'Esquadra i ha afirmat que abans que s’acabi l’any 300 Mossos, que actualment fan funcions administratives, passaran a fer tasques de seguretat ciutadana. El conseller ho ha explicat avui en el marc d'una interpel·lació sobre seguretat ciutadana en el ple del Parlament.

Així doncs, s’ha previst per abans que acabi l’any la contractació de 301 administratius i altres mesures addicionals que permetran alliberar un mínim de 300 mossos d’esquadra que actualment no fan tasques estrictament policials, la qual cosa permetrà reforçar el contingent d'efectius policials que fan tasques de seguretat ciutadana, amb l’objectiu de pal·liar la manca d’efectius acumulada històricament, que avui dia és aproximadament de 600 agents.

 A més dels 301 administratius, el pressupost d’aquest any preveu una partida de 14 milions d’euros per la realització d’operacions especials de seguretat ciutadana, 6 milions més que l’any passat. Això equivaldria a la feina de 200 agents més.

 Els pressupostos del departament d’aquest any preveuen un increment de personal del 12,3% de mossos d’esquadra, amb un augment global de les despeses salarials d'un 22% respecte de l'any 2006.

 Increment de personal

 Les dotacions de mossos d’esquadra s’incrementen un 12,3%. Incloent-hi els aspirants en formació, l'any 2007 hi haurà 13.205 agents de policia, més 1.610 aspirants.

 El capítol de remuneracions del personal incrementa en 92,7 milions d'euros, un 21,6%, respecte del pressupost de l'any 2006. Aquest increment respon als conceptes següents:

Increment d'efectius per al desplegament 2007.

Increment retributiu del 2007 (inclou la incorporació dels acords d'octubre de 2006).

Increment d'hores extres, fins a 14 milions d'euros, equivalent a disposar de fins a 200 efectius  operatius més.

Contractació d'administratius per alliberar mossos d'esquadra de tasques no estrictament policials.

 
 
  Contractació de 301 administratius addicionals a partir del mes de setembre que es destinaran a les comissaries dels Mossos d'Esquadra arreu del territori de desplegament per reforçar el contingent d'efectius (3,0 M€). També es preveuen anar incorporant paulatinament altres mesures de racionalització de tasques no policials. Els 301 administratius, per la contractació dels quals s’obrirà un concurs públic, rebran una formació específica.

 21a promoció del cos de Mossos d’Esquadra: 1.600 nous aspirants en formació a l'Escola de Policia de Catalunya a partir d'octubre de 2007. De la convocatòria de 237 places destinades a membres de forces i cossos de seguretat de l'Estat, es van rebre 56 sol·licituds i, a dia d'avui, han superat les proves selectives 25 aspirants.

• Interior qualifica de bons els indicadors de seguretat a Catalunya durant el primer quadrimestre

El conseller Joan Saura ha lamentat al Parlament la instrumentalització que s'ha fet dels Mossos d'Esquadra durant la campanya electoral de les darreres eleccions municipals i ha afirmat que està "molt content" pel bon funcionament dels Mossos d'Esquadra, dels indicadors de seguretat i que "serem contundents amb les actuacions irregulars minoritàries que a la curta generen problemes però a la llarga milloren la imatge del cos", ha dit. El conseller ha exposat les xifres dels indicadors de seguretat del primer quadrimestre d'enguany qualificant-los de "raonablement bons", en comparació amb els primers 4 mesos de l'any passat. Així, Saura ha explicat que en general els delictes han augmentat un 1,61% mentre que la població ho ha fet entre un 1,8% i un 2%. A més, el titular d'Interior ha destacat la disminució d'un 35% en els homicidis, i la reducció del 4,5% dels robatoris amb força en habitatges, del 4,9% dels robatoris en comerços, i del 40% de les estrebades i que només han estat els furts els que han augmentat un 3%. El conseller ha dit també que les resolucions policials han passat del 38% al 41%. El conseller Saura ha explicat la situació actual dels 10 punts que es comprometre a complir en l'Acord per a la Seguretat a Catalunya quan va assolir les competències del departament d'Interior. D'aquests 10, gairebé tots ja estan en marxa o finalitzats, després de només 6 mesos: 1. Es manté el calendari acordat de desplegament territorial dels Mossos d’Esquadra: novembre 2008 a l’Ebre.

2. La celebració de la Junta de Seguretat ha permès potenciar i millorar la coordinació entre els diferents cossos policials de la Generalitat, de l’Estat i dels ajuntaments.

 3. Pel que fa a l'estructuració del sistema de seguretat de Catalunya amb la integració del conjunt d’administracions de seguretat local i les seves autoritats, cal dir que ja s'hi han incorporat 145 ajuntaments.

4. El Consell de Seguretat de Catalunya està en fase de constitució, així com el Comitè d’Ètica.

 5. El departament d'Interior ja ha elaborat el Programa contra la violència contra les dones.

6. La consolidació del sistema de protecció civil, d’estructura territorialitzada, que serveixi al conjunt d’operadors d’emergència i prioritzi la prevenció, la planificació i la informació a la població ja està en marxa.

7. Ja està, en tràmit al Parlament, la llei del 112 per a la creació d'un centre que permetrà atendre les demandes urgents i coordinar les emergències (Mossos-Bombers-Emergències mèdiques-112-CECAT)

 8. Desplegament de les noves competències estatutàries.

 9. El Projecte de Llei que permetrà la creació de l’Institut de Seguretat de Catalunya per potenciar la qualitat dels serveis de seguretat i d’atenció a les emergències donant prioritat a la formació i a la recerca, està al Parlament des de fa tres mesos.

10. Pel que fa al compromís de reduir la mortalitat a les carreteres catalanes en un 50% el 2010 respecte l’any 2000, ara per ara, s’ha reduït el 46%.

En referència al cas de l'agressió d'un grup Mossos d'Esquadres a un detingut dins la comissaria de les Corts, Saura ha afirmat que "és un comportament absolutament minoritari i el fet que la pròpia policia ho descobrís i denunciés enforteix el cos, no l'afebleix". El titular d'Interior ha assegurat que organismes internacionals com la ONU demanen instal•lar càmeres de videovigilància en comissaries per salvaguardar els detinguts i els Mossos de denuncies falses.