El DURSI complementarà la dotació del programa Erasmus amb ajuts de fins a 1.200€ per alumne

En el curs 2005-06 s'hi destinaran 850.000 euros, que ajudaran entre un 20 i un 30% dels universitaris becats

query_builder   6 maig 2005 12:05

event_note Nota de premsa

El DURSI complementarà la dotació del programa Erasmus amb ajuts de fins a 1.200€ per alumne

En el curs 2005-06 s'hi destinaran 850.000 euros, que ajudaran entre un 20 i un 30% dels universitaris becats

El Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) incrementarà la dotació econòmica d’una part dels estudiants que hagin obtingut una beca Erasmus per al curs 2005-06 amb l’aportació d’ajuts complementaris. Amb aquesta iniciativa, el DURSI vol fomentar la mobilitat dels estudiants universitaris catalans, que pren una importància decisiva en l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), així com contribuir a la qualitat de la seva formació i a la internacionalització del sistema universitari català.

Aquests ajuts complementaris s’adrecen a estudiants que cursin estudis universitaris oficials en una universitat catalana i que hagin estat seleccionats per a la seva participació en el programa europeu Erasmus. Els ajuts s’afegiran a la beca que l’estudiant percebi en el marc del programa Erasmus i comportaran un import de 200 euros mensuals per a cada estudiant per a la realització d’activitats a d’altres països europeus amb una duració mínima de tres mesos i una màxima de sis. D’aquesta manera, l’import total que podrà rebre un estudiant serà de 1.200 euros (sense perjudici que l’estada pugui tenir una durada superior).

Enguany, el DURSI ha incrementat fins a 1 milió d’euros el pressupost global destinat al programa Erasmus per al curs 2005-06, un 122 % més que el curs 2004-05, en què l’import total va ser de 450.000 euros. D’aquest milió d’euros, 850.000 euros es destinaran a la convocatòria per als estudiants catalans amb beca Erasmus als quals s’adjudiqui el nou ajut complementari i 150.000 euros serviran per a subvencionar les activitats d’acollida cultural i lingüística que les universitats públiques ofereixen als estudiants que vénen a estudiar a Catalunya dins el mateix programa o en altres.

Amb l’augment pressupostari i el nou sistema es preveu concedir ajuts econòmics sensiblement més alts dels distribuïts fins ara, que arribaran a uns 700 o 1.000 estudiants, és a dir, entre un 20 % i un 30 % de tots els estudiants amb beca Erasmus. Aquesta convocatòria constitueix una novetat important perquè els ajuts es concediran directament als estudiants d’acord amb criteris de selecció públics i homogenis per al conjunt del sistema universitari de Catalunya. Fins al curs 2004-05, eren les universitats públiques les que distribuïen la subvenció del DURSI entre els estudiants que feien estades a d’altres països, d’acord amb els criteris que cadascuna d’elles fixava.

Pel que fa als criteris de selecció, entre el conjunt de sol·licitants, es preveu tenir en compte, com a factor prioritari, l’expedient acadèmic. Així mateix, es tindrà en compte:

el coneixement suficient de la llengua de docència de la universitat de destinació el nivell de renda familiar el país de la universitat de destinació (els més llunyans puntuen més)

Quant a la part del pressupost prevista per al Programa Erasmus que es destina a les activitats d’acollida cultural i lingüística (150.000 euros), també ha experimentat un increment molt important i s’incorpora a les altres partides dedicades a afavorir la política lingüística de les universitats públiques.

L’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) www.gencat.net/agaur, serà la responsable de la gestió dels ajuts, la convocatòria dels qualses publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya a finals de maig o principis de juny.