La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI), en el marc de la campanya FesInternet distribuirà aquest mes d’abril 300.000 còpies del CD-ROM “Programari en català”   amb un recull de programari en català. Aquesta iniciativa s’emmarca en la política de l’STSI a l’hora de normalitzar la nostra llengua en el camp de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i és una de les activitats incloses a FesInternet, la festa d’Internet de Catalunya, que es celebrarà del 2 al 17 de maig amb l’eslògan “Internet és fàcil, és útil”.

Una de les novetats d’enguany és la promoció que l’STSI, d’acord amb la Fundació puntCAT, oferirà la possibilitat de registrar, a partir del dia 2 de maig, 10.000 dominis .cat a 7 € (6,96 IVA Inclòs) que podran registrar els primers 10.000 lectors que adquireixen de franc el CD-ROM mitjançant les publicacions que el distribuiran així com a la carpa de FesInternet que s’instal·larà a l’Avinguda de la Catedral de Barcelona.

La distribució es farà mitjançant el diari Avui (30 d’abril), el setmanari Presència (El Punt 30 d’abril, Segre 30 d’abril, Regió 7 29 d’abril, El 9 Nou 28 d’abril , El 3 de Vuit 28 d’abril, Diari de Sant Cugat 27 d’abril), el setmanari El Temps (1 de maig) i les revistes Descobrir Catalunya (23 d’abril), Sàpiens (23 d’abril), NAT (23 d’abril) i Enderrock (2 de maig). Així mateix també es distribuirà, entre altres, mitjançant la Xarxa de Telecentres de Catalunya.

El CD-ROM conté programari en català i de franc per als sistemes operatius Windows, GNU/Linux, Mac OS i un apartat per a Palm OS, destinat a ordinadors de butxaca. Entre les eines que es podran instal·lar per al sistema Windows hi ha el paquet d’ofimàtica OpenOffice.org amb un editor de textos, un full de càlcul, un editor HTML per a pàgines web i un editor de presentacions.

Així mateix el CD-ROM inclou els navegadors d’Internet Firefox, Mozilla i Opera. Entre les moltes eines que s’hi trobaran també hi ha l’editor d’imatges Gimp. Aquests programes, entre altres, han estat localitzats al català gràcies a Softcatalà.

Pel que fa al sistema operatiu GNU/Linux es posa a disposició dels usuaris l’OpenOffice.org, el FireFox , el Mozilla i el corrector ortogràfic Ispell.

El CD-ROM es completa, entre altres amb el llibre "Programari lliure, societat lliure", un recull d’articles del fundador de la Free Software Foundation, Richard M. Stallman i tres animacions sobre prevenció de riscos en l’ús d’ordinadors de sobretaula i portàtils impulsat pel DURSI, Mútua Egara i la Societat Catalana de Seguretat i Medicina del Treball, un altra sobre la Xarxa de Telecentres de Catalunya i una relativa a la campanya Paginicia en català, que promou la configuració de la pàgina inicial en català dels navegadors d’Internet.

 Des de Microsoft es podrà descarregar en entrar al CD-ROM els paquets lingüístics d’interfície en català pel Windows XP i per l’Office 2003, entre altres.

En l’àmbit del sistema operatiu Windows el CD-ROM FesInternet 2006 també incorpora el Picasa de Google, un potent editor i gestor fotogràfic i El Missatger, un programa de conversa simultània creat per la Corporació Catalana de Ràdio Televisió Interactiva (CCRTVi) amb llicència lliure GPL.

Per primera vegada també s’ha inclòs una selecció d’aplicacions també sota llicència GPL preparades per a funcionar sobre sistema operatiu Palm OS en ordinadors de butxaca Palm, amb la col·laboració de PalmCAT.

La traducció al català de la majoria del programari del CD-ROM ha estat possible gràcies al fet que són programes de codi lliure i, per tant, se’n permet tant la modificació com la lliure distribució. Gràcies a aquest fet, els programes de codi lliure són un via molt important per a incrementar àmpliament la presència de la llengua catalana en l’àmbit de les TIC.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha explicat que "aquesta iniciativa vol facilitar la presència i ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en català amb tota normalitat".

En aquest sentit Oriol Ferran ha recordat que el català s’està convertint en una llengua cada cop més potent a Internet ja que moltes de les iniciatives no sorgeixen tan sols de les administracions sinó de la societat civil, com ara el nou domini .cat entre moltes altres i d’empreses multinacionals que veuen un potencial en el mercat de parla catalana".