El DOGC publica avui la resolució del conseller de PTOP, Joaquim Nadal, que obre la quarta convocatòria de subvencions per ajudar els ajuntaments a millorar el seu paisatge costaner, amb un pressupost d'1,2 MEUR. Els ajuts permetran cofinançar fins al 50% de projectes d'arranjament de camins de ronda, accessos al litoral per a vianants i millores paisatgístiques. En les tres convocatòries anteriors, el DPTOP ha atorgat 3,1 MEUR en ajuts per a 40 projectes de millora del paisatge costaner.

Mantenir el litoral i fomentar-ne l’ús social

El Pla director urbanístic del sistema costaner, el PDUSC I, es va aprovar definitivament el 25 de maig de 2005. A més de protegir un total de 23.500 hectàrees costaneres de sòl no urbanitzable i sòl urbanitzable no delimitat, preveia la creació d’un fons per a intervencions paisatgístiques que preservessin el medi litoral i en fomentessin el seu ús social.

Aquest fons és dotat mitjançant els pressupostos de la Generalitat i ja s’han adjudicat ajuts corresponents a tres convocatòries per un import total de 3,1 MEUR, que han permès tirar endavant 40 projectes de condicionament i generar una inversió propera als 10 MEUR.

L’import màxim de cada subvenció és del 50% del cost de les actuacions previstes, amb un límit de 180.000 euros per cada municipi beneficiari.

Millores a accessos i espais naturals

Les subvencions que s’atorguin en aquesta quarta convocatòria, per un import d’1,2 MEUR, s’adreçaran a projectes de construcció i manteniment de camins de ronda, d’accessos públics per a vianants i mitjans no motoritzats a les zones costaneres o a adquisicions de sòl que serveixin per augmentar el patrimoni públic i dedicar-les després a intervencions paisatgístiques.

Així mateix, s’hi podran acollir els projectes de reconstruccions de terrasses i marges, de millora de la vegetació, prevenció d’incendis, enderroc d’instal·lacions il·legals al litoral o adaptació paisatgística d’elements existents. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 15 de setembre vinent.

Podran acollir-se a aquest finançament els ajuntaments i altres ens locals que vulguin dur a terme aquestes intervencions en sòls no urbanitzables o sòls urbanitzables no delimitats, tal com es defineix al PDUSC I, i en sòls urbanitzables delimitats sense pla parcial aprovat, tal com estableix l’anomenat PDUSC II, que es va aprovar de forma definitiva el 16 de desembre de 2005.

 Per a l’atorgament dels ajuts s’escoltarà la Comissió de Participació Local, de la qual formen part representants del DPTOP, de la Federació de Municipis de Catalunya i de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques.

Els criteris que se seguiran per a escollir els projectes beneficiaris seran l’adaptació de les actuacions als objectius de protecció del PDUSC, l’impacte positiu que puguin tenir en el territori, l’abast poblacional i el valor paisatgístic, entre d’altres.

40 projectes beneficiats

Des de l’any 2004, el DPTOP ha concedit 3,1 MEUR en ajuts per impulsar 40 projectes de millora paisatgística del litoral català, que han suposat una inversió total, comptant la dels ajuntaments, propera als 10 MEUR. Gran part d’aquests projectes es troben en execució mentre que d’altres, com la millora de la Rotjala, a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, ja han finalitzat.

El DPTOP va resoldre la primera convocatòria d’ajuts del PDUSC el desembre de l’any 2004. Llavors se’n van beneficiar 11 municipis, que van rebre 790.000 euros. Comptant-hi les aportacions dels propis ajuntaments, aquesta línia va permetre realitzar inversions per un total d’1,7 MEUR.

En el cas de la segona convocatòria, tancada l’agost del 2005, es van concedir subvencions per valor d’1,2 MEUR a 13 municipis, que van generar una inversió total de 4,6 MEUR.

Pel que fa a la tercera convocatòria d’ajuts, es va resoldre l’octubre de l’any passat i va permetre atorgar 1,1 MEUR de subvencions a 11 projectes, fet que permetrà generar una inversió de 3,6 MEUR.

Actuacions paisatgístiques dins del PDUSC: dos exemples

L’arranjament d’un accés a l’espai natural de la Platja de Torredembarra i l’adquisició d’una finca al paratge natural de Punta Falconera a Roses són dues de les actuacions que han rebut una subvenció en el marc del PDUSC en convocatòries anteriors:

Millora d’un accés a l’espai natural de Platja de Torredembarra: Els treballs han permès l’arranjament d’un dels camins que discorren per aquest àmbit –entre una estació de bombament i el terme de Creixell; en concret, s’ha reduït en dos metres l’amplada del camí i s’ha delimitat mitjançant dues fileres de fustes amb cordes. S’ha estès terra vegetal, especialment als marges del camí, per tal de permetre’n la revegetació natural amb les espècies pròpies de la zona.

D’altra banda, s’han instal·lat plafons de senyalització i d’informació sobre l’espai natural –dades generals, itineraris que s’hi poden fer, activitats autoritzades i explicacions sobre la flora i fauna de l’àmbit. Aquesta actuació de millora ha comptat amb un pressupost de 79.000 euros, dels quals 39.500 corresponen a la subvenció atorgada per part del DPTOP.

Adquisició d’una finca al paratge de Punta Falconera: L’Ajuntament de Roses va rebre en la convocatòria passada una subvenció de 180.000 euros per a l’adquisició d’una finca de 21 hectàrees al paratge natural de Punta Falconera, dins del parc natural de Cap de Creus. En aquest indret, es preveu la creació d’un centre de referència de caràcter sòcioambiental, per tal de consolidar un espai d’ús públic per al lleure i la difusió dels valors naturals, culturals, paisatgístics i socials del Parc.

El paratge de Punta Falconera constitueix un enclavament molt singular dins del Parc, ja que domina, d’est a oest, la conca visual compresa entre el Cap Norfeu, l’Escala i la pràctica totalitat de la Badia de Roses. En aquest paratge, el Ministeri de Defesa hi va desenvolupar un ús militar fins a principis dels anys 90.