Un conveni, que s’avança a la normativa existent, garantirà el desenvolupament sostenible de la indústria i la convivència amb la població del Camp de Tarragona

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, i el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Andreu Puñet, han signat avui el conveni de col•laboració per a la preservació i millora del medi ambient del Camp de Tarragona. Aquest conveni és pioner en determinats aspectes, ja que s’avança a les normatives existents, especialment en els casos de la regulació de les torxes i les actuacions en episodis d’olors perquè no hi ha un marc normatiu de referència autonòmic, estatal o de la Unió Europea.

El Camp de Tarragona presenta una situació especial originada per la convivència, des de fa anys, de la indústria química, la població dels municipis propers i una forta activitat turística. La indústria química de Tarragona ocupa el primer lloc del rànquing del sector espanyol i se situa entre els cinc primers d’Europa. Aquest fet extraordinari fa que l’Administració consideri imprescindible un tractament singular pel desenvolupament sostenible de l’activitat industrial i alhora que es garanteixen la qualitat de vida de les persones dels municipis pròxims i el respecte envers el medi ambient. Per aquest motiu, l’AEQT i el Departament de Medi Ambient i Habitatge ja van signar anteriorment convenis sectorials. Els resultats dels anteriors convenis han estat valorats satisfactòriament per totes dues entitats i han permès poder treballar novament amb la voluntat de disposar d’una visió integrada del medi i amb l’objectiu de fer front conjuntament als aspectes ambientals que generen inquietud social.

El conveni estableix un marc general de col•laboració entre el Departament de Medi Ambient i Habitatge i l’AEQT per promoure la reducció de la incidència ambiental de les empreses químiques de Tarragona amb l’aplicació de les millors tecnologies econòmicament viables fixades per la Unió Europea. Per assolir aquest objectiu, el conveni recull els tres vectors ambientals: aire, aigua, i residus, i inclou també els sòls. Aquesta perspectiva de gestió integrada permet evitar un possible transvasament de contaminants d’un medi a un altre.

El conveni millora l’aplicació del principi de corresponsabilitat de les empreses mitjançant l’establiment d’un procediment d’autocontrol en aquells establiments que tinguin implantat i verificat un sistema de gestió ambiental d’acord amb el Reglament d’Ecomanagement Audit System (EMAS) de la Unió Europea.

La voluntat d’ambdues parts signants és garantir la transparència informativa i contribuir a millorar les garanties de qualitat de vida de la ciutadania dels municipis amb indústria química. D’aquesta manera, es facilitarà l’intercanvi i l’accés d’informació que pugui ser útil i positiva per a la millora ambiental. En aquest sentit, s’ha establert un protocol per facilitar periòdicament aquesta informació a la ciutadania.

Els compromisos assumits per l’AEQT comportaran una millora ambiental, però també tenen uns costos associats que hauran d’assumir les empreses que s’adhereixin al conveni. Per aquest motiu, s’ha inclòs en el redactat del conveni la possibilitat de desgravar de l’Impost sobre Societats les inversions amb objectius de millora ambiental, d’acord amb la normativa vigent, ja que el Departament de Medi Ambient i Habitatge vol donar suport a les iniciatives empresarials que ajudin a millorar la qualitat ambiental del nostre entorn i també a créixer d’una manera sostenible.

Garantir la qualitat de l’aire

Per optimitzar el control de les emissions a l’aire, el conveni estableix un protocol de connexió a la Xarxa d’Emissions Atmosfèrica de Catalunya, gestionada per la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament, que permet fer un seguiment en continu de les emissions a l’atmosfera i millorar els criteris de calibratge dels analitzadors instal•lats. D’aquesta manera, se’n podran obtenir dades de la màxima qualitat, la qual cosa permetrà actuar amb celeritat i eficàcia quan calgui, per evitar tant com sigui possible efectes indesitjables sobre el medi ambient.

En el cas del control de funcionament de les torxes, en el marc de la col•laboració i la transparència informativa d’aquest conveni, les empreses de l’AEQT que disposin de torxes de seguretat es comprometen a avaluar la viabilitat d’alternatives tècniques per minimitzar el seu temps de funcionament.

En els episodis de males olors, s’estableix un mecanisme per coordinar i intercanviar informació amb l’objectiu d’esbrinar l’origen de l’episodi perquè el Departament de Medi Ambient i Habitatge i l’AEQT puguin prendre les mesures oportunes.

Les altres línies de treball recollides en el conveni són les actuacions per reduir l’ozó troposfèric i l’establiment de límits per a compostos orgànics volàtils.

Garantir la qualitat de l’aigua

El conveni que avui s’ha signat involucra les empreses químiques de Tarragona en el foment de l’ús racional de l’aigua mitjançant la realització d’un estudi sobre les alternatives per reutilitzar aigua i optimitzar costos.

També fixa els límits d’emissió d’aquelles substàncies que poden alterar la qualitat de l’aigua. Per establir aquests llindars, s’han considerat la qualitat del medi receptor, les millors tècniques disponibles que es poden aplicar en aquesta activitat industrial, i la reducció màxima de totes les substàncies contaminants, ja que aquestes substàncies són les més preocupants pel que fa a la qualitat del medi ambient i la salut de les persones. Com a fet distintiu, per primera vegada, aquests límits fixats per a cada activitat industrial hauran de tenir en compte l’efecte de la unió posterior amb altres efluents i el compliment de les condicions exigides en el conjunt.

En aquest sentit, es desenvoluparà un estudi, que tindrà una durada de cinc anys, sobre la incidència dels abocaments en els ecosistemes aquàtics. Els seus resultats serviran per valorar-los en la revisió següent del conveni.

Gestió dels residus

El conveni garanteix millorar la gestió dels residus, minimitzar tant com sigui possible la generació de residus perillosos i cercar alternatives de valorització per a aquells residus susceptibles de ser valoritzats. L’AEQT i l’Agència de Residus de Catalunya prepararan conjuntament un programa global de minimització que permetrà detectar les mancances d’infraestructures i les oportunitats per valoritzar i aprofitar els residus que generen les empreses. 

La prevenció de la contaminació dels sòls també és un aspecte important. Aquest conveni fomentarà que els titulars de les activitats industrials disposin d’informació més detallada sobre la qualitat del sòl al seu emplaçament, i de dades o anàlisis que permetin avaluar el grau de contaminació del sòl. Per abordar la contaminació dels sòls, s’elaboraran unes guies específiques i s’establiran plans de descontaminació quan calgui.

Comissió de Seguiment

Per intercanviar la informació sobre totes les matèries que defineix el conveni, informar sobre les previsions de desenvolupament normatiu o establiment de criteris tècnics que poden afectar els objectius del conveni i evidentment fer un seguiment de l’avaluació ambiental, es constitueix una comissió mixta (administració – empreses) a fi d’estudiar els mecanismes més idonis per arribar a aquestes fites.

Així mateix, es crearan grups de treball tècnic específics integrats per personal tècnic de les empreses associades a l’AEQT i tècnics del Departament de Medi Ambient i Habitatge, tant de la Direcció General de Qualitat Ambiental com de l’Agència de Residus de Catalunya i l’Agència Catalana de l’Aigua.

Aquest conveni supera tots els anteriors convenis signats entre l’AEQT i el Departament de Medi Ambient i Habitatge, els organismes que tenen adscrits i llurs predecessors. I no només els supera per la importància dels objectius globals fixats i el compromís ferm de garantir el desenvolupament sostenible d’aquest sector, sinó també pel treball constant d’ambdues entitats per arribar a aquest conveni: més de 2.050 hores, l’equivalent al treball d’una sola persona durant un any i mig, segons han comptabilitzat els membres de l’AEQT, des de juliol de 2004 fins avui. A aquest recompte, cal afegir l’esforç de l’equip humà del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i, en especial, de la Direcció General de Qualitat Ambiental, l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Agència de Residus de Catalunya i els Serveis Territorials del Departament a Tarragona.