El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha lliurat aquesta tarda els XIII Premis Medi Ambient (2006) de la Generalitat de Catalunya, que reconeixen públicament la tasca de persones, empreses, entitats i institucions públiques o privades en favor de la protecció i millora del nostre entorn.

Aquests premis presenten tres modalitats: la de recerca, innovació i desenvolupament; la de protecció i millora del medi ambient, que destaca una actuació singular i una trajectòria; i la d’actuacions de reducció i reciclatge de residus. Les dues primeres modalitats s’han delimitat a actuacions realitzades en els àmbits temàtics de la gestió ambiental de l’aigua i la sostenibilitat en l’edificació, i la tercera, a actuacions de gestió de residus.

D’acord amb les bases del premi, i prèvia deliberació, el jurat ha decidit atorgar els premis següents:

Premis Medi Ambient 2006 a la innovació, la recerca i el desenvolupament:

• En l’àmbit de la gestió ambiental de l’aigua

o Menció honorífica a l’empresa AIR WATER TREATMENT, SL, per la varietat de tipologies d’aigües a què és aplicable el mètode de tractament biològic que ha desenvolupat i la millora en el rendiment que comporta.

o Premi al Centre d’Innovació d’Aplicacions Mediambientals i Industrials de la Catàlisi (AMIC) per la innovació que aporta en les tecnologies de tractament d’un dels problemes ambientals més importants que tenim a Catalunya: els nitrats. És una tècnica nova, que simplifica enormement el procés i n’abarateix els costos d’explotació, i, alhora, és fàcilment transportable a petits nuclis poblacionals.

• En l’àmbit de la sostenibilitat en l’edificació

o Premi al Centre d’Investigació Solar de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès de la UPC per la rehabilitació d’una façana mitjançant el desenvolupament d’un innovador panell fotovoltaic semitransparent de color com a element d’integració arquitectònica, i per monitoritzar-lo i optimitzar-lo energèticament amb eines de simulació i mesurament.

Premis Medi Ambient 2006 a actuacions de reducció i reciclatge de residus

• Categoria d’establiments comercials i activitats de serveis

o Premi a STUDIS PARETS GRUP IRISWARE.

o Premi per iniciatives i actuacions encaminades a assolir objectius de reciclatge de residus: DESERT.

• Categoria d’entitats socials, associacions i iniciatives ciutadanes

o Premi per iniciatives i actuacions encaminades a assolir objectius de prevenció i reducció a l’ASSOCIACIÓ ANDRÒMINES.

o Premi per iniciatives i actuacions encaminades a assolir objectius de reciclatge de residus a DRAPAIRES D’EMAÚS, S. Coop. CL.

o Menció especial a la FUNDACIÓ TRINIJOVE.

• Categoria de centres educatius

o Premis a actuacions que hagin contribuït a l’educació per a la reducció i el reciclatge de residus

 Premi d’Educació Especial a AMPANS, CENTRE D’EDUCACIÓ ESPECIAL JERONI DE MORAGAS, de Manresa.

 Premi de Llars d’Infants: DESERT.

 Premi d’Educació Infantil i Primària al CEIP CASTELL CIURO de Molins de Rei.

 Premi d’Educació Secundària a l’ESCOLA PIA de Granollers.

 Premi de Batxillerat i Cicles Formatius a l’IES SANTA COLOMA DE FARNERS.

 Premi de Centres Universitaris: DESERT.

 Menció especial a ZER L’AGLÀ. La Figuera.

• Categoria d’ens locals

o Premi a actuacions innovadores en favor de la reducció i prevenció de residus a l’AJUNTAMENT DE SABADELL.

o Premi a actuacions innovadores en favor del reciclatge dels residus i de la recollida selectiva a l’AJUNTAMENT DE SANT BARTOMEU DEL GRAU.

o Menció especial al CONSELL COMARCAL DE L’ALT EMPORDÀ.

o Menció especial a l’AJUNTAMENT DE MATADEPERA.

Premis Medi Ambient 2006 a la iniciativa i a la trajectòria

• Reconeixement a una iniciativa singular en l’àmbit de la gestió ambiental de l’aigua

o Menció especial a la Fundació CASSA per la seva dedicació a l’educació de la població, i en especial a la d’infants i joves, sobre el cicle integral de l’aigua utilitzant diversos recursos educatius i comunicatius.

o Premi a l’Associació Hàbitats pel desenvolupament del Projecte Rius. Un projecte que ha consolidat més de 800 grups de voluntaris de tot Catalunya dedicats a la conservació i millora dels rius, i, alhora, ha propiciat la creació d’iniciatives ciutadanes per conèixer i apropar a la població el significat cultural i ambiental dels rius.

• Reconeixements a una iniciativa singular en l’àmbit de l’edificació sostenible

o Mencions honorífiques a:

Centre de les Planes de Son, de l’Obra Social de Caixa de Catalunya per apostar a principis de l’any 2000 per la integració de les consideracions ambientals en la construcció d’edificis i en l’entorn mateix utilitzant materials del lloc i la tecnologia incorporada com a recurs demostratiu i educatiu.

Caserna de la Guàrdia Urbana de l’Ajuntament de Tarragona per utilitzar plantejaments projectuals i criteris constructius on les consideracions ambientals i la facilitat d’adaptabilitat funcional interior han estat elements definidors de l’obra.

o Premi a Les Obagues – l’ecocentre de la plana de Lleida per la tenacitat i voluntat de l’associació en la construcció del centre amb criteris absolutament ambientals i educatius, cosa que permetrà una divulgació molt gran de les solucions ambientals utilitzades en l’edificació.

• Reconeixement a una trajectòria en l’àmbit de la gestió ambiental de l’aigua

o Menció honorífica a l’Associació per a l’Estudi i Millora dels Salmònids  per la seva tasca meritòria en la protecció i defensa dels ecosistemes aquàtics continentals.

o Premi a Aigües de Mataró, SA, per aplicar criteris de sostenibilitat a la gestió de l’aigua a la ciutat de Mataró durant vint-i-cinc anys, la qual cosa ha comportat una disminució del total d’aigua subministrada tot i l’increment de població.

• Reconeixement a una trajectòria en l’àmbit de la sostenibilitat en l’edificació

o Menció honorífica a Intiam Rumai, SL, per la seva tasca de sensibilització escolar en el camp de les energies renovables, i, especialment, per la formació de professionals en l’aprofitament de l’energia solar aplicada a l’edificació.

o Premi a Pich-Aguilera Equip d’Arquitectura pel seu esforç continuat a contextualitzar l’arquitectura des de l’òptica ambiental i incorporar criteris de sostenibilitat al disseny i la construcció d’edificis sense renunciar als paràmetres de confort actuals.