L'Ajuntament de Tortosa eliminarà 113 plaques franquistes d'edificis de protecció oficial

query_builder   6 abril 2006 11:31

event_note Nota de premsa

L'Ajuntament de Tortosa eliminarà 113 plaques franquistes d'edificis de protecció oficial

El consistori de Tortosa (Baix Ebre) retirarà 113 plaques franquistes als edificis de protecció oficial de la ciutat i les substituirà per d’altres de la Generalitat que recordaran el caràcter de protecció oficial amb què van ser construïts, segons ha aprovat per unanimitat el darrer Ple municipal de 27 de març.

L’Ajuntament tortosí ha fet un informe sobre les 113 plaques franquistes: 101 de simbologia als habitatges de protecció oficial, quatre plaques ceràmiques amb la llegenda Construido por la Dirección General de Regiones Devastadas, sis plaques ceràmiques amb la simbologia de la Falange, i dues metàl·liques amb la inscripció Inmueble Beneficiado por el Ministerio de Trabajo y de Renta Limitada.

La iniciativa de retirar les plaques franquistes parteix del Departament de Medi Ambient i Habitatge que, mitjançant l’empresa Adigsa, ofereix una placa alternativa substitutòria, sense cap simbologia partidista ni política. Adigsa duu a terme el manteniment i la rehabilitació del parc d’habitatge públic de la Generalitat. En aquest cas, s’encarrega de lliurar la nova placa i, contra factura, ingressa l’import pressupostat mitjançant transferència bancària. La campanya ha comptat, fins ara, amb el suport de 63 ajuntaments.

Acord per eliminar noms franquistes

En la línia de treball per eliminar simbologia franquista, Adigsa i la Universitat de Lleida van signar, el 27 de juliol passat, un conveni per redactar un informe de les promocions d’habitatge de protecció que encara conserven el nom franquista. L’acord inclou fer una recerca històrica dels edificis i els personatges que els donen nom, una consulta als veïns, una proposta de canvi de nom i un procés d’informació a la ciutadania.