L'ACA oferirà als ajuntaments costaners la possibilitat de gestionar els vaixells de neteja

query_builder   16 juny 2005 13:39

event_note Nota de premsa

L'ACA oferirà als ajuntaments costaners la possibilitat de gestionar els vaixells de neteja

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que inicia la campanya de neteja i control de les aigües litorals 2005, ha marcat aquest any com a objectiu optimitzar la seva actuació mitjançant una millor coordinació amb els municipis implicats.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) oferirà als ajuntaments del litoral la possibilitat de gestionar directament les embarcacions que operen actualment en les aigües respectives. Aquesta proposta és fruit de l’interès mostrat per alguns ajuntaments per dur a terme aquesta tasca de coordinació. En aquesta línia, alguns ajuntaments fins i tot hi participaran amb vaixells propis de neteja.

S’ha iniciat la Campanya d’aigües litorals 2005, que té com objectiu la vigilància, prevenció, neteja i control de la qualitat sanitària de les aigües litorals de Catalunya. Enguany, l’ACA ha destinat 52 embarcacions (distribuïdes en 29 ports base) i 2 mitjans aeris a netejar i vigilar les platges catalanes durant 13 setmanes consecutives, des del 15 de juny a l’11 de setembre. Les embarcacions utilitzades són de dos tipus: 40 embarcacions de platja, que treballen a la línia de la costa fins a aproximadament 0,5 milles, i 12 embarcacions de litoral, tipus pelicà, que actuen entre 0,5 i 1 milles de la costa.

Cal destacar que la mitjana de sòlids flotants recollida durant els quatre últims anys ha estat de 950 m3 anuals, i les tipologies majoritàries han estat els plàstics (30%) i les fustes (29%).

D’altra banda, l’ACA inspecciona les aigües litorals i zones de bany interiors, controla setmanalment la qualitat sanitària de les aigües de bany i n’emet una qualificació de l’estat, que es publica tots els divendres al web de l’Agència Catalana de l’Aigua www.gencat.net/aca. Així mateix, també controla l’aparició d’espècies invasives, les proliferacions algals nocives, els episodis d’arribada de bancs de meduses, escumes i fitoplàncton i els abocaments incontrolats.

La despesa total de l’ACA per la gestió, la neteja i el control de les aigües litorals és de 4,5 milions d’euros anuals.

Optimització de les tasques 

Amb l’objectiu d’optimitzar la tasca de prevenció, control i neteja de les aigües litorals, l’ACA ha treballat durant tot l’any amb els municipis de la costa per aconseguir una millor coordinació en les actuacions durant els possibles episodis de brutícia. Per aquest motiu, s’ha creat una comissió de seguiment formada per representants de tots els ajuntaments de la costa, els consells comarcals i l’ACA, la qual manté reunions periòdiques des del mes de gener.

Durant els mesos de la campanya, es constituirà una comissió permanent de seguiment formada per representants de les entitats locals, escollits per la comissió de seguiment, i de l’ACA, que tindrà com a objectiu mantenir una comunicació i un seguiment constants de l’evolució de la campanya a fi d’aconseguir-ne la màxima coordinació i eficiència.

D’altra banda, l’ACA ha impulsat un estudi, coordinat per l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, que aprofundeix en les causes principals d’aquesta problemàtica d’abast mundial. Aquest treball compta amb la participació de l’Institut d’Investigacions Químiques i Ambientals del CSIC, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili.

Entre les principals conclusions de l’estudi, cal destacar que els sòlids flotants artificials són més abundants a prop de costes densament poblades i amb activitat turística important, i que augmenten en les rutes principals de navegació. Però també hi tenen un paper molt important les condicions meteorològiques, les pluges que donen lloc a aportacions de sòlids a través de rius i rieres o a causa del sobreeiximent dels sistemes de sanejament unitaris, i també el transport i l’acumulació dels sòlids a causa dels corrents marins que fan que els sòlids flotants arribin a indrets de vegades molt allunyats de les fonts d’origen. Aquesta problemàtica es detecta a zones costaneres d’arreu del món.

Telèfon d’incidències

Per poder fer un millor seguiment dels incidents o episodis importants de brutícia, l’ACA posa a disposició de la ciutadania un telèfon de recepció d’incidències (934 515 966), que funcionarà de les 6 del matí a les 6 de la tarda.

Mitjançant aquest servei, totes aquelles persones que vulguin comunicar alguna incidència a l’aigua litoral podran fer-ho amb l’objectiu que es puguin prendre, si cal, les mesures pal•liatives per resoldre-la, o bé rebre’n informació.

Campanya de sensibilització

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, a través de l’ACA, durà a terme a partir del mes de juliol una campanya de sensibilització sobre la problemàtica de la brutícia al mar.

La campanya utilitzarà com a suports principals anuncis en la premsa escrita, falques de ràdio i publicitat estàtica, que es col•locarà als ports de tot Catalunya, en col•laboració amb la Direcció General de Ports del Departament de Política Territorial i Obres Públiques i amb els municipis litorals. A més, es distribuirà massivament un díptic informatiu a tots els ports, ajuntaments costaners i casals d’estiu de Catalunya.

Aquesta campanya respon a una de les conclusions de l’estudi impulsat per l’ACA on es destaca que l’OMS i les principals agències de Medi Ambient del món aconsellen dur a terme actuacions enfocades a informar sobre la gravetat del problema, conscienciar i educar per canviar hàbits i actituds i involucrar la societat en general, i posar en marxa campanyes de recollida i accions preventives a escala local, i també treballar de manera conjunta les administracions, ONG i ciutadania.