En la reunió de la Comissió de Desembassament del Llobregat s’ha aprovat, a proposta de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), una reducció dels volums d’aigua a desembassar, fet que implicarà que no es pugui captar regularment aigua superficial del riu des de la potabilitzadora de Sant Joan Despí ni per als regants de la dreta del Llobregat. Aquesta mesura, que s’aplicarà partir de l’1 d’agost, ha comptat amb l’acord unànime de tots els afectats.
El subministrament dels municipis de l’Àrea Metropolitana es garantirà mitjançant aportacions addicionals de la xarxa gestionada per Aigües Ter-Llobregat (ATLL) i extraccions d’aigua de l’aqüífer del Llobregat, d’acord amb el que preveu el Decret de sequera. També s’ha proposat facilitar aigua (amb les garanties sanitàries adequades) procedent de les depuradores de Sant Feliu i el Baix Llobregat als regants de la dreta del riu.
Aquesta situació s’ha donat per l’escassetat de pluges enregistrades, que només han estat mínimament significatives a la capçalera del Ter, mentre que a la del Llobregat han estat inapreciables.
Creació d’un grup de treball
L’ACA ha proposat la creació d’un grup de treball amb les institucions i administracions directament afectades (ACA, ATLL, Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus– amb la col•laboració de l’empresa subministradora AGBAR- i els regants de la dreta del Llobregat), proposta que ha estat molt ben rebuda.
Regants del marge dret del Llobregat
Com que no es podrà garantir la circulació d’aigua superficial del Llobregat per a la captació d’aquesta Comunitat de Regants, l’ACA, amb la col•laboració de Depurbaix, ha posat en marxa una actuació d’emergència per poder oferir aigua de substitució, que provindrà de les depuradores de Sant Feliu de Llobregat i el Baix Llobregat. L’accés a aquest recurs no comportarà cap despesa addicional per a la Comunitat de Regants.
L’ACA garantirà que aquesta aigua tingui les característiques sanitàries adequades per al reg. Cal destacar que mentre duri aquesta mesura temporal hi haurà un protocol de control i vigilància d’aquesta qualitat, aplicat pel grup de treball de tots els implicats, que seguirà els paràmetres que estableix el Decret de sequera.
Mortaldat de peixos
Aquesta mesura podria comportar que els peixos que viuen al canal dels regants (que no hi haurien de viure, perquè la normativa obliga a evitar que hi passin) no resisteixin el canvi brusc del tipus d’aigua amb més nutrients. Per això, s’estudia la possibilitat de crear un dispositiu de translocació dels peixos a fi d’evitar-ne la mortaldat.
Aquestes mesures estan encaminades a obtenir una major garantia de l’abastament d’aigua a la població del sistema Ter-Llobregat. Cal recordar que el Decret 93/2005, d’adopció de mesures excepcionals en relació amb la utilització dels recursos hídrics, aprovat el passat 17 de maig, insta a prendre totes les mesures necessàries per evitar restriccions en el subministrament domèstic.