El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) organitzarà els dies 21 i 22 de maig les jornades tècniques sobre xarxes de detecció de llamps (European Lightning Detection Workshop), que tindran lloc a la seu del Departament de Medi Ambient i Habitatge i comptaran amb 60 experts europeus en xarxes de detecció de llamps. 

L’SMC opera, des de l’abril de 2003, una xarxa de detecció de descàrregues elèctriques (XDDE), amb la qual es detecten a temps real els llamps, permetent un pronòstic a molt curt termini de les tempestes i de la seva trajectòria. La XDDE, que cobreix tot Catalunya, dóna suport a la vigilància de situacions meteorològiques de risc i a l’assessorament a protecció civil. 

Des del 2003, l’SMC ha participat cada any en aquestes jornades, que se celebren des del 1998. Les jornades permeten l’intercanvi d’experiències, la col·laboració entre països, i la interacció amb els fabricants, per tal de millorar les prestacions d’aquestes xarxes de detecció en temps real de llamps. 

L’SMC ofereix al seu web (www.meteo.cat) informació sobre els llamps que cauen a Catalunya, a través d’un mapa de localització que s’actualitza cada hora. Aquesta informació també es pot consultar ara a través del mòbil, enviant un missatge amb la paraula Llamps al número 7210, i rebent tot seguit un enllaç a la imatge dels llamps de les tres darreres hores.