El Projecte de llei del dret a l’habitatge de Catalunya, que va entrar en tràmit parlamentari el passat dijous 22 de juny, s’ha presentat avui a la Jornada L’habitatge, un dret bàsic. Noves eines de gestió per als municipis, davant més de 250 persones, la meitat de les quals pertanyen a 46 ajuntaments, borses, oficines i empreses municipals d’habitatge. A més, hi han assistit advocats, personal universitari, representants del Síndic de Greuges, els sindicats CCOO i UGT, arquitectes i promotors de la construcció, entre d’altres professionals. La Jornada ha estat organitzada pel Departament de Medi Ambient i Habitatge i la Universitat de Barcelona, i ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Un Sol Món, de Caixa de Catalunya.
La secretària d’Habitatge, Carme Trilla, ha inaugurat la jornada deixant palesa “la manca d’interès polític fins a finals de 2003” del govern català en matèria d’habitatge i el canvi que ha suposat “ser conscients de la realitat per afrontar-la amb totes les seves conseqüències”. Trilla ha senyalat els reptes del Departament: descentralització per ajudar al món local; ampliació conceptual de la política d’habitatge que, fins ara, estava reduïda a subvencions limitades; diversificació dels instruments de treball, com ara la Xarxa de Mediació Social, i un increment substancial del pressupost a habitatge en els darrers tres anys, fruit de la voluntat política.
Representació parlamentària
Els grups parlamentaris dels partits PSC, ERC i ICV-EUiA, que han treballat conjuntament la Llei, han participat a la Jornada per explicar les noves eines de gestió per als municipis i els ens locals.
La diputada d’ICV-EUiA i ponent de la Llei, Dolors Clavell, ha qualificat de “fracàs” les polítiques anteriors d’habitatge i ha resumit les deu línies principals de treball de la nova normativa: mesures per incrementar el parc d’habitatge protegit; creació d’un parc d’habitatge social a preu assequible; lideratge polític per part de la Generalitat; tempteig i retracte per fer política d’habitatge; qualitat del parc immobiliari; conservació i rehabilitació dels habitatges existents; actuació davant l’ús anòmal dels habitatges; assetjament immobiliari; protecció dels consumidors en el mercat immobiliari, i reconeixement de la promoció social. La ponència de Dolors Clavell La nova llei i el dret a l’habitatge ha estat presentada pel conseller delegat d’Adigsa, Miquel Bonilla.
Urbanisme i habitatge
El diputat Roberto Labandera, de Socialistes-Ciutatans pel Canvi, ha moderat el bloc Les noves formes d’actuació en la ciutat construïda, on Francesc Sutrias, exregidor d’Habitatge i tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Rubí, ha parlat de la qualificació urbanística de l’habitatge protegit en el sòl urbà i ha recordat els antecedents fins a arribar a l’actual Projecte de llei del dret a l’habitatge a Catalunya. Sutrias ha informat sobre el Projecte de llei com a punt de trobada entre l’urbanisme i l’habitatge i entre l’urbanisme i la política social, i n’ha destacat l’article 18, que proposa l’extensió de les reserves per a habitatge protegit al sòl urbà.
Carmen Moraira, tinent d’alcalde i regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, ha centrat la seva ponència en els articles 16, 91 i 133 de la Llei sobre les àrees de tempteig i retracte, que és un dels instruments que tindran els ajuntaments per evitar la formació de guetos i els processos especulatius.
L’objectiu de l’habitatge assequible
Miquel Carrillo, diputat d’ERC, ha moderat el bloc La creació d’un parc d’habitatge assequible, suficient, estable i prestigiat, on ha intervingut Xavier Valls, gerent de l’Institut d’Urbanisme, Habitatge i Activitats Locals (IUHAL) de la Diputació de Barcelona, amb Els plans locals de l’habitatge i la solidaritat urbana. Valls ha presentat els instruments tècnics de què disposen els ajuntaments per desenvolupar els plans locals d’habitatge: el planejament i la gestió urbanística, la promoció pública d’habitatge, el foment de la rehabilitació i, entre d’altres, els serveis d’habitatge.
Joaquim Gascó, director general d’Habitatge, ha fet balanç de l’evolució de l’habitatge protegit en els darrers anys i del compliment dels compromisos en matèria d’habitatge previstos per a aquesta legislatura, que és del 71% amb la suma d’habitatges iniciats 2004-2006*, habitatges de l’Incasòl en projecte, habitatges de cooperatives i fundacions en sòl de l’Incasòl i habitatges en sòl protegit preparat per l’Incasòl a l’inici de l’any 2007.
L’acte de cloenda ha estat presidit per Francesc Baltasar, conseller de Medi Ambient i Habitatge, i Narcís Serra, president de la Fundació Un sol Món de Caixa de Catalunya. Narcís Serra ha explicat que “l'Obra Social de Caixa Catalunya també treballa a l'àmbit local pels col·lectius que pateixen exclusió en l’àmbit de l’habitatge, i per això juntament amb les administracions públiques i les entitats socials del territori ha desenvolupat eines, com ara la Xarxa d’habitatges d’inclusió per a persones en risc d’exclusió social”. Actualment, 1.000 persones viuen en els 213 habitatges que formen part de la Xarxa, situats a 27 municipis de 13 comarques catalanes.
De la seva banda, el conseller ha destacat que “fins ara les polítiques d’habitatge eren assistencials i, amb la Llei, es volen fer polítiques essencials”. “Per això –ha afegit- necessitem tenir una relació estreta amb els ajuntaments, però també concertar els diferents projectes amb el sector privat i els promotors de la construcció”. Francesc Baltasar ha manifestat que la Llei contempla tipologies molt diverses per crear un parc públic d’habitatge (lloguer, propietat, per a joves, per a persones amb mobilitat reduïda...) i s’ha mostrat confiat en què la Llei s’aprovi el pròxim mes de juliol.
(* gener-maig de 2006)