Els objectius específics d’aquestes mesures són: Respecte al menor o jove:
- Responsabilitzar el menor o jove de les accions comeses.
- Possibilitar que faci una acció útil i positiva per a la comunitat.
- Reparar a la societat el dany que se li ha ocasionat.
- Descobrir el sentit i la utilitat dels serveis que tenen una dimensió social per a la comunitat.
Respecte a la comunitat:
- Aconseguir la implicació de la comunitat en la resolució de conflictes.
- Fer participar activament les institucions públiques i les entitats d’iniciativa social en la reinserció dels menors o joves infractors.
El Conveni l’han signat el secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle, i el director general del Museu Marítim de Barcelona, Roger Marcet, a les 11.00 h, a la seu del Museu Marítim de Barcelona. A l’acte de signatura ha assistit també el director general de Justícia Juvenil, Josep Font, i l’administrador del Museu Marítim de Barcelona, Pere M. Comas.
Aquest Conveni neix fruit d’una experiència amb el Museu Marítim de Barcelona, que, des de novembre de 2004 i fins a data d’avui, ha gestionat 20 prestacions en benefici de la comunitat a un total de 20 nois.
Les prestacions en benefici de la comunitat consisteixen en la realització d’activitats dins del Museu i tasques de manteniment del pailebot Santa Eulàlia, propietat del Museu Marítim. Concretament, es desenvolupen accions d’atenció al visitant del Museu i als grups escolars i esplais. L’estreta relació existent entre els DAM (delegats d’atenció al menor) i la cap d’Assistents de Sala del Museu permet fer un correcte seguiment de les tasques, així com la distribució de les feines, assignades en funció del perfil i preferència de cada noi. D’aquesta manera, el manteniment del pailebot Santa Eulàlia (pintura, neteja de metalls…) estarà especialment adreçat a aquells nois que estiguin cursant cicles formatius o que tinguin preferències cap a feines de caire manual.
L’horari també s’adequa a les característiques de cada jove per no incidir en el desenvolupament de la seva vida diària. La feina es duu a terme amb els mateixos requeriments que si es tractés del col•lectiu que realitza habitualment aquestes tasques.
El nombre de prestacions en benefici de la comunitat executades durant l’any 2004 a Catalunya és de 1.297, que corresponen a un total de 1.112 joves diferents (ja que un jove pot estar acomplint més d’una mesura). Pel que fa a l’any 2005, i fins al 31 d’octubre, s’han realitzat un total de 1.032 mesures (que corresponen a 930 joves diferents).
Durant l’any 2004 s’han fet activitats de prestacions en benefici de la comunitat en 75 entitats privades sense ànim de lucre i en 122 entitats públiques.
L’evolució del nombre de mesures executades:
Anys: 2001 2002 2003 2004 2005(fins oct.)
Mesures: 552 729 1102 1.297 1.032
Dades referents al Museu Marítim de Barcelona:
18 joves : 14 nois i 4 noies
Treballs
15 al Museu i 3 al Pailebot
Horaris
7cap setmana i 11 feiners
13 matins, 2 tarda i 3 matins i tarda