La consellera de Salut, Marina Geli, i el president de "la Caixa", Isidre Fainé, han signat avui un acord per mitjà del qual l'entitat financera aportarà set milions d'euros per a la creació de la nova unitat d'investigació en teràpia molecular del càncer, que estarà ubicada a l'Hospital Vall d'Hebron. A l'acte de la signatura, que ha tingut lloc a la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, hi ha assistit Josep F. de Conrado, director executiu de l'Obra Social "la Caixa".

Aquesta unitat es dedicarà a elaborar estudis amb nous fàrmacs i dianes terapèutiques que puguin millorar l’eficàcia dels tractaments farmacològics contra el càncer i reduir la seva toxicitat.

La nova instal•lació estarà dirigida pel Dr. Josep Balsega, director científic de la Fundació Vall d’Hebron d’Investigació Oncològica, i està previst que comenci a funcionar aproximadament dintre d’un any, a finals de 2008.

La inversió econòmica que fa “La Caixa” en aquest projecte es destinarà a equipar els espais físics, a sufragar les despeses de personal i a l’equipament d’un laboratori d’investigació en farmacocinètica. L’aportació prevista serà d’un milió d’euros anual, durant els propers set anys.

La firma de l’acord entre el Departament de Salut i “la Caixa” també implica l’entrada de l’entitat financera en el patronat de la Fundació Privada Institut d’Investigació Oncològica Vall d’Hebron, de recent creació, i per mitjà de la qual es posarà en marxa un equipament d’elit en investigació oncològica en un hospital de referència.

A Catalunya, segons dades del Pla director d’oncologia, cada any es diagnostiquen més de 33.000 casos nous de càncer, que constitueixen la primera causa de mort en els homes i la segona en les dones; malgrat que  l’índex actual de curació és superior al 50% dels casos i que arriba fins al 90% en determinats tipus de tumors.