A les regions sanitàries de Barcelona i del Camp de Tarragona s’han vacunat en centres públics uns 48.556 infants d’entre 9 i 15 mesos, des de l’11 de gener fins al 30 de juny de 2007. Això suposa un 87,31% dels 55.613 infants d’aquestes edats.

La campanya s’ha portat a terme sense incidències en els centres de salut i en els altres centres vacunals de les regions sanitàries de Barcelona i del Camp de Tarragona.

Des del Departament de Salut es valora que la vacunació s’ha desenvolupat a molt bon ritme i amb normalitat als centres i ha estat fonamental per al control del brot .

Una vegada finalitzat el brot i un cop observats els canvis en els patrons epidemiològics d’aparició de malaltia, es continua recomanant que la primera dosi de la vacuna triple vírica s’administri als 12 mesos i no als 15 com es feia abans de l’aparició del brot. Aquesta modificació es va valorar positivament a la darrera reunió del Consell Assessor en Vacunacions del Departament de Salut i serà convenientment reconeguda en una actualització del calendari vacunal.

Evolució del nombre de casos

Pel que fa al nombre de casos de xarampió, des de l’1 d’octubre de 2006 al 30 de juny de 2007, s’han notificat 345 casos confirmats a la Regió Sanitària de Barcelona i 19 a la del Camp de Tarragona. El darrer cas confirmat va ser notificat la setmana 17 (del 22 al 28 d’abril de 2007). Segons les recomanacions internacionals ha passat el període de temps suficient (més de dos períodes d’incubació) per poder considerar el brot controlat.

La majoria de casos s’han donat en nens i nenes d’entre 9 i 15 mesos d’edat, ja que a aquestes edats ja ha baixat la protecció que transmeten les mares als fills i encara no s’ha arribat a l’edat de vacunació.

La situació epidemiològica, tant a nivell nacional com internacional, fa que no es descarti en un futur l’aparició de nous casos ni de situacions semblants a les que s’han viscut.

Informació general

El xarampió és una malaltia vírica altament contagiosa que pot trobar-se en tot el món. En els darrers anys, alguns països amb incidències molt baixes han patit brots epidèmics que han afectat població no vacunada (per l’edat o altres característiques) i que han tingut l’origen majoritàriament en població procedent d’altres països. A Espanya hi ha hagut brots epidèmics en els darrers anys a la Rioja, Madrid i Andalusia, entre d’altres comunitats autònomes.

El calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya recomana la immunització enfront del xarampió, la rubèola i la parotiditis mitjançant la vacunació amb dues dosis de vacuna triple vírica (XRP) que s’administren als 15 mesos i als 4 anys d’edat. Arran de l’aparició d’aquest brot i com a mesura per afrontar-lo es va avançar la primera dosi als 12 mesos d’edat i es va posar una dosi suplementària als infants d’entre 9 i 12 mesos. D’acord amb els canvis epidemiològics observats, i tal com s’ha explicat anteriorment, s’ha decidit continuar amb l’administració de la primera dosi als 12 mesos.

L’estratègia de vacunar amb dues dosis a aquestes edats recomanades al calendari es justifica perquè l’efectivitat de la vacuna i la gran transmissibilitat d’aquestes malalties, especialment del xarampió, ho fan necessari per tal d’aconseguir un nivell d’immunitat poblacional suficient per arribar a eradicar-les.

La vacunació triple vírica es va incloure en el calendari de vacunes de Catalunya l’any 1981. Les cobertures vacunals actuals són molt altes, d’un 99,2% als 12-15 mesos i d’un 91,6% als 4 anys.

Per saber més sobre el xarampió es pot consultar:

-    Què és el xarampió

-    Manual de vacunacions

Sanitat Respon (902 111 444)