•    Obrirà les seves portes al mes d’octubre i estarà ubicat a l’Hospital Vall d’Hebron

•    Un equip format per més de 50 professionals hi oferirà assistència integral als malalts d’esclerosi, en un espai de més de 2.000 m2

•    Té capacitat per fer més de 5.000 visites i per administrar més de 2.000 tractaments anuals

La consellera de Salut, Marina Geli; el director gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), Francesc José María, i la presidenta de la Fundació Privada per a la Lluita contra l’Esclerosi Múltiple (FEM), Rosa Maria Estrany, han signat avui, dimarts 28 d’agost, un conveni marc per a la creació d’un centre d’atenció integral dels pacients amb esclerosi múltiple. A l’acte, també hi ha assistit el Dr. Xavier Montalbán, vicepresident de la FEM i cap de la Unitat de Neuroimmunologia Clínica de l’Hospital Vall d’Hebron.

El Centre d’Atenció Integral de Persones amb Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEMCAT), que serà emplaçat a l’Hospital Vall d’Hebron, té per finalitat gestionar activitats d’educació sanitària, prevenció, assistència, docència i investigació per a l’atenció integral de l’esclerosi múltiple, en els seus vessants biològics i emocionals, que serà de referència per a tot el territori de Catalunya.

Amb la creació del CEMCAT, es vol donar resposta a la necessitat de donar assistència als afectats d’esclerosi múltiple, per aconseguir una millora de la seva qualitat de vida i també la d’aquelles persones amb qui conviuen.

L’esclerosi múltiple (EM) és una malaltia inflamatòria del sistema nerviós central que, actualment, no té curació, malgrat que es pugui incidir en els seus símptomes. Al nostre país, té una prevalença que oscil•la entre 60 i 70 persones per cada 100.000 i un gran impacte social, laboral i econòmic, familiar i personal en persones que solen trobar-se a l’inici de la seva vida madura. Es calcula que hi ha uns 4.000 afectats a Catalunya i gairebé uns 30.000 a l’Estat espanyol.

El seu tractament requereix moltes hores de dedicació als afectats i a la malaltia, per part d’equips de professionals pluridisciplinaris, tant de la salut com de la recerca biomèdica i dels aspectes socials, emocionals i psicològics.

El CEMCAT en xifres

—    Inversió anual de més d’un milió d’euros.

—    Dedicació de més de 50 professionals a l’esclerosi múltiple i les malalties neurològiques discapacitants progressives, entre els millors experts del món: neuròlegs i rehabilitadors, neuropsicòlegs, personal d’infermeria, fisioterapeutes, logopedes, terapeutes ocupacionals, monitors d’esports i de ioga, etc.

—    Ocupació de més de 2.000 m2 dedicats a l’esclerosi múltiple: diagnòstic, tractament, rehabilitació i aspectes socials i psicològics.

—    Disposició de 500 m2 per a la recerca bàsica.

—    Destinació de gairebé 5.500 hores per al afectats.

—    Capacitat per realitzar més de 5.000 visites i per administrar més de 2.000 tractaments a l’any, i per donar consell sanitari a més de 500 afectats i a les seves famílies.

—    Llista d’espera per a primeres visites inferior als 10 dies.

—    Capacitat per realitzar la recerca més capdavantera, amb 15 assajos clínics en marxa i presència destacada als congressos biomèdics internacionals i nacionals de neurologia, esclerosi múltiple i rehabilitació.

—    Concepte de procés diagnòstic integral en una visita “1-stop Hospital”.