18-1-2007
El cap de l’Executiu destaca els grans assoliments de l’Acord i considera que cal revisar-lo i actualitzar-lo
El president Montilla es reuneix amb les patronals i els sindicats per impulsar l’Acord Estratègic
El president de la Generalitat, José Montilla, s’ha reunit amb els representants de les patronals (Foment de Treball, PIMEC, FEPIME i CECOT) i dels sindicats (CCOO i UGT) per impulsar l’Acord Estratègic per la internacionalització, de la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana.
El cap de l’Executiu s’ha reunit avui amb el president de PIMEC, Josep González; el president de Foment del Treball, Joan Rosell; i el de CECOT, Antoni Abad. Demà, rebrà al president de FEPIME, Eusebi Cima; i dies enrere va mantenir una trobada amb els representants de la UGT i CCOO, Josep Maria Álvarez i Joan Coscubiela, respectivament.
L’Acord Estratègic és l’instrument amb què s’ha dotat el Govern i les organitzacions socials i empresarials per tal d’estimular el canvi necessari del model productiu català davant el repte de la globalització econòmica. L’objectiu prioritari de l’Acord és augmentar la competitivitat mitjançant la millora de la productivitat de l’economia catalana. Per assolir aquesta fita, l’acord preveia una inversió total de 3.000 milions d’euros en el període 2005-2007.
L’Acord, que ha esdevingut el full de ruta de la transformació del model de competitivitat de l’economia catalana, pretén millorar les condicions bàsiques de competitivitat i fomentar la internacionalització i la cohesió social. Les 86 mesures previstes en l’Acord ja han estat iniciades.
Després de les reunions amb patronals i sindicats el president Montilla ha destacat la satisfacció general dels signants amb el procés i el compromís en el seguiment i l’aplicació de l’Acord, així com la influència explícita en l’assoliment d’altres grans objectius del Govern anterior com el Pla Nacional d’Educació o l’Acord Interprofessional entre sindicats i patronals.
A més, el cap de l’Executiu ha explicat que s’ha produït un increment de les partides pressupostàries en R+D+i; el Pla de recerca i innovació de Catalunya 2005-2008; la creació de les Xarxes de Transferència de Tecnologia; la posada en marxa de la Bioregió: BIOCAT i el Pla estratègic en R+D de totes les universitats Públiques.
Pel que fa a la dotació de capital humà, s’ha desenvolupat el Pla d’inversió en equipaments TIC a les escoles pel període 2004-2008; s’ha augmentat el nombre d’Escoles Oficials d’Idiomes; i s’han dut a terme el Pla d’integració de la FP a Catalunya 2006/07 i el decret per la flexibilització de l’oferta de la Formació Professional.
En infraestructures del transport i mobilitat, s’ha millorat la xarxa d’autovies lliures de peatge; la promoció de noves rutes aèries i aeroports regionals; el pla estratègic per CIMALSA; el pla Eix transversal ferroviari; el Pla d’accés sostenible als principals polígons industrials i el Pla de Ports de 2006-2015.
També s’ha posat en marxa el Pla de l’Energia 2006-2015; s’han posat en servei 176 instal•lacions de generació; el Programa d’inversió en recursos hídrics i de gestió de recursos 2005-2014; i la millora de la capacitat i qualitat de la xarxa elèctrica.
Així mateix, s’han donat ajuts per l’ús de les TICs a les pimes; s’ha fet una nova línia de finançament d’ICF que ofereix crèdits en condicions avantatjoses i s’han fomentat els microcrèdits.
El president també ha assenyalat que s’està treballant en el Programa de sòl industrial 2005-2008 i s’ha creat l’Agència Catalana d’Inversions. A més, s’ha fet el Pla per a la internacionalització de l’empresa catalana 2005-2008; s’ha creat l’Observatori de mercats exteriors; així un nou centre de negocis a Xangai i noves plataformes empresarials de París, Varsòvia, Budapest i Praga.
Pel que fa a les Polítiques actives d’ocupació, el Govern ha aprovat el Pla General d’Ocupació de Catalunya; ha impulsat els Consorcis Territorials; ha dotat el SOC d’un model descentralitzat d’actuació; i ha creat oficines de contractació en origen: Polònia, Tànger i Bogotà.
També s’ha aprovat el Projecte de llei de creació del Consell de Relacions Laborals de Catalunya, el Projecte de Llei de Serveis Socials i la Llei de prestacions socials de caràcter econòmic.
El cap de l’Executiu ha subratllat que cal impulsar temes destacats que no s’han acabat d’assolir com l’aprenentatge de l’anglès o la transferència de tecnologia, especialment en el pas universitat-empresa. A més, el president creu que s’han de promoure les telecomunicacions als polígons, lluitar contra el fracàs escolar i aprovar la Llei de la ciència.
Així mateix, el president considera que cal establir un protocol d’actuació en processos de recol•locació laboral i impulsar mesures per la conciliació de la vida laboral, familiar i personal, i també preveu noves actuacions en temes com la immigració i el mercat de treball, que han adquirit darrerament una rellevància especial, tot i que ja s’han acomplert moltes de les actuacions que fixava l’Acord.
A més, considera que cal anar més enllà en temes amb alt nivell de compliment com la mobilitat als polígons i les mesures relatives a la Formació Professional (el procés d’integració, els centres integrals, i l’anglès a la FP).
El pròxim mes de febrer es complirà el segon any d’execució de l’Acord i seguint el calendari establert per la Comissió de Seguiment s’emetrà un document de balanç.
La satisfacció general amb el compliment i la voluntat unànime dels signants que l’Acord continuï ha comportat que el president es reuneixi amb les patronals i els sindicats per impulsar un procés de revisió i actualització. S’ha de tenir en compte que una part de l’actualització ja està en marxa ja que l’Acord, com a procés dinàmic que és, ja preveia mecanismes de revisió permanent.
El cap de l’Executiu ha explicat que a la vegada que es reprèn amb la nova legislatura el procés institucional de l’Acord (Consell d’Institucions nou, nova Comissió de Seguiment), s’inicia el procés de revisió i actualització. El president Montilla ha manifestat la vigència i la continuïtat de l’Acord en aquesta legislatura.