20-3-2006

Aquest migdia s’ha signat al Palau de la Generalitat el Pacte Nacional per a l’Educació

El president Maragall diu que l’Educació és la prioritat del Govern català i també del conjunt de la societat catalana

“La significació del Pacte Nacional per a l’Educació és de l’ordre econòmic de 1.200 milions d’euros, i és una manera pràctica i plausible de demostrar que l’educació és la prioritat del conjunt de la societat catalana” ha afirmat el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, en l’acte de signatura d’aquest acord, que ha tingut lloc aquest matí al Palau de la Generalitat.

Pel cap de l’executiu català “l’educació, l’empresa i el territori són els tres sectors que el país necessita per dibuixar un futur millor”. I ha afegit que si aquests tres àmbits no es posen d’acord, si no tenen estratègies coordinades, Catalunya no anirà tan enllà com podria.

En un altre moment del seu discurs, el president Maragall ha explicat que l’acord signat avui és la manifestació de la voluntat d’assumir responsabilitats educatives que pertoquen a tothom i ha convidat a participar-hi als que encara no hi són, perquè “hi cap tothom i necessitem l’esforç de tothom”. En aquest sentit, ha agraït també la tasca dels Ajuntaments en aquest àmbit i ha tornat a reiterar la seva voluntat que els consistoris assumeixin un paper més rellevants en la societat.

El president català s’ha referit al fet que la negociació de l’Estatut no deixa veure la tasca del Govern de la Generalitat i ha declarat que el Pacte Nacional per a l’Educació és una mostra del que s’està duent a terme. “Estem fent en dos anys- ha dit- més que els Governs anteriors en quatre”. I ha afegit “potser perquè ha arribat l’hora de fer coses que amb el temps s’havien deixat anar, però el fet és que es realitza el doble del que es feia abans en el mateix període de temps”.

“El Pacte no ens fa oblidar altres qüestions educatives- ha afirmat en un altre moment del discurs- especialment les que desborden el marc de l’ensenyament obligatori” i ha reafirmat el compromís del Govern català per incrementar la taxa d’escolarització a la secundària postobligatòria, per potenciar els centres de formació professional de referència i per endegar una formació permanent i d’adults realment efectiva.

Finalment, el president de la Generalitat ha agraït a tots els participants al Pacte l’esforç per fer compatible els legítims interessos de cadascú amb l’interès general, i ha afirmat que l’acord d’avui “és una mostra de patriotisme, del tipus que necessitem per millorar aquets país, i és una mostra de confiança en les nostres possibilitats col•lectives”.

A més del president Maragall, han pres la paraula prèviament el conseller primer, Josep Bargalló, i la consellera d’Educació, Marta Cid. També han pronunciat uns brues parlaments els representants de les entitats i associacions signants de l’acord, que són: Agrupació Escolar Catalana (AEC), Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), Associació Professional Serveis Educatius de Catalunya (APSEC), Col•legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, Comissions Obreres de Catalunya (CCOO), Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya, Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament de Catalunya, Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC), Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes d’Ensenyaments Secundaris (FAPAES), Federació d’Associacions de Pares d’Escoles Lliures (FAPEL), Federació Catalana d’Associacions de Pares d’Alumnes d’Educació Especial – Federació Catalana Pro Persones amb Retard Mental (FECAPAEE – APPS), Federació Catalana de Centres d’Ensenyament, Federació d’Ensenyament de Comissions Obreres de Catalunya, Federació d’Ensenyament de la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC), Federació de Moviments de Renovació Pedagògica (MRP), Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Federació de Treballadors d’Ensenyament de la Unió General de Treballadors de Catalunya (FETE – UGT), Associació Professional Serveis Educatius de Catalunya (APSEC), Unió General de Treballadors de Catalunya (UGT) i Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC).

Nota: S’enviarà fotografia de l’acte