8-7-2005
Declaració del president de la Generalitat en relació a l’aprovació de l’Estatut en ponència
Avui els vull dir que la redacció de l’Estatut està arribant a bon port, que la ponència parlamentaria ha complert la missió que tenia encomanada, en el termini que tenia previst, que ho ha fet amb brillantor i vull felicitar a tots els que ho han fet possible:
- Els membres de la ponència dels cinc grups parlamentaris,
- Els lletrats del Parlament que els han assistit, d’una manera molt eficaç, molt competent i molt professional,
- El conseller de Relacions Institucionals i Participació que ha impulsat el procés des del Govern,
- L’Institut d’Estudis Autonòmics, que ha fet la feina, no gens fàcil, de convertir unes idees en un text i uns desigs en una propera realitat,
- Les institucions cíviques i les persones que han fet les seves aportacions a la Ponència.
Quan el dictamen de la Ponència sigui publicat demà al Butlletí del Parlament, s’haurà iniciat formalment la tramitació de la reforma de l’Estatut, de la qual podem dir que és ja la creació, la generació d’un nou Estatut.
A final d’aquest mes de juliol la Comissió Primera del Parlament debatrà i votarà el text i serà sotmès al Ple del Parlament el proper mes de setembre, un cop el Consell Consultiu hagi emès el seu dictamen.
Avui podem dir que tenim una perspectiva certa sobre el nou Estatut.
I tot això ha estat possible per la unitat que hi ha hagut en l’ambició compartida d’un nou Estatut i pel rigor que s’ha seguit en el treball tècnic, jurídic i polític.
Crec que hi ha hagut tenacitat i generositat i crec que hi ha hagut al mateix temps responsabilitat. I aquesta responsabilitat prevaldrà fins el final. Crec que tenim dret a ser optimistes perquè no solament hi ha ganes d’Estatut. En aquest moment hi ha la lletra de l’Estatut i gairebé diria la música de l’Estatut, la filosofia de l’Estatut plasmada en un text.
Estic convençut que és possible llimar les diferències i aconseguir el major consens, de manera que acabem configurant una amplíssima majoria nacional de Catalunya per l’Estatut.
Com a president de la Generalitat reitero la meva voluntat de seguir impulsant totes les iniciatives que puguin ser útils per assolir el màxim consens entorn del nou Estatut d’Autonomia de Catalunya.
Em consta, per altra banda, que en el Govern de l’Estat i en la majoria del parlament espanyol hi haurà una receptivitat positiva per aquest Estatut. Ens consta que el Govern de l’Estat està disposat a considerar la possibilitat que no solament Catalunya tingui les seves demarcacions, les seves set vegueries, sinó que aquestes vegueries siguin també set províncies de l’Estat espanyol.
I això és una noticia extraordinàriament positiva perquè vol dir que hi ha consens en allò fonamental i que estem modificant lleis de 1835 i canviant una dinàmica, que va ser una dinàmica d’uniformització i que avui és una dinàmica de reconeixement.
Els ciutadans de Catalunya tenen dret a viure aquest moment amb esperança i optimisme perquè efectivament, Catalunya tindrà nou Estatut!