El Govern destina 99 milions d'euros a la convocatòria d'ajuts per a la millora de barris corresponent al 2006

Amb la convocatòria d'enguany, la tercera, s'hauran iniciat projectes de rehabilitació a més de 40 barris de tot Catalunya

query_builder   7 febrer 2006 17:17

event_note Nota de premsa

El Govern destina 99 milions d'euros a la convocatòria d'ajuts per a la millora de barris corresponent al 2006

Amb la convocatòria d'enguany, la tercera, s'hauran iniciat projectes de rehabilitació a més de 40 barris de tot Catalunya

El Govern ha aprovat avui destinar enguany 99 milions d’euros a l’atorgament d’ajuts en el marc de la Llei de barris per a projectes municipals que tinguin com a finalitat la millora urbanística, econòmica i social d’àrees que requereixen una atenció especial. En els pròxims dies, mitjançant la seva publicació al DOGC, s’obrirà la tercera convocatòria d’aquests ajuts perquè els ajuntaments de tot Catalunya puguin presentar els seus projectes.

Els ajuts de la Generalitat, per un import de 99 milions d’euros en cada convocatòria, es destinen a cofinançar fins al 50% del pressupost dels projectes seleccionats. D’aquesta manera, amb les aportacions dels respectius ajuntaments, s’haurà generat en les tres primeres convocatòries una inversió global de 594 milions d’euros per a la rehabilitació integral de barris. Entre les dues primeres convocatòries, adjudicades el 2004 i el 2005, el Govern ha atorgat ajuts a 30 projectes, 13 en la primera convocatòria i 17 en la segona. Amb la convocatòria d’enguany s’hauran incorporat a aquest programa més de 40 barris. El Govern preveu tancar la legislatura amb quatre convocatòries realitzades, que hauran generat una inversió propera als 800 milions d’euros en uns 60 barris de tot Catalunya.

Afavorir la cohesió social

El Programa de barris es va instituir per mitjà de la Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial. Aquesta Llei respon a una de les prioritats del Govern, la rehabilitació integral de barris amb l’objectiu de millorar les condicions de vida de la ciutadania i afavorir la cohesió social, especialment en els entorns urbans més fràgils. Aquesta Llei preveu la creació d’un fons a disposició dels ajuntaments per al finançament de projectes d’intervenció global.

La Comissió de gestió del fons de foment del Programa de barris i àrees urbanes d’atenció especial analitza els projectes presentats pels ajuntaments i proposa al conseller de Política Territorial i Obres Públiques quins poden ser finançats i per quina quantia, per tal que adopti la resolució definitiva. Els criteris d’avaluació per determinar els barris beneficiaris es basen en aspectes com els dèficits d’equipaments i serveis de la zona, característiques demogràfiques, problemes socials com l’atur o el nombre de persones amb pensions assistencials, i dèficits socials i urbans com la falta de transport públic o el percentatge de població en risc d’exclusió. També es té en compte el criteri d’equitat territorial.

Trenta barris amb projecte ja adjudicat

Trenta barris a tot Catalunya tenen ja projecte d’intervenció adjudicat. La primera convocatòria va incloure el centre històric de Balaguer, el nucli antic de Manresa, el barri del Carme de Reus, els barris de Collblanc i la Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat, els barris de la Serra d’en Mena a Santa Coloma de Gramenet i a Badalona, els barris de Santa Caterina i de Roquetes de Barcelona, el barri de Salt 70 de Salt, el barri de Ca n’Anglada de Terrassa, el barri de l’Erm de Manlleu, el nucli històric d’Olot i el barri de la Mariola de Lleida. Des de mitjan gener passat s’estan constituint els Comitès d’avaluació i seguiment de tots aquests barris i es constata l’avanç important dels processos de rehabilitació en curs.

D’altra banda, la segona convocatòria va beneficiar al barri del Poble Sec de Barcelona, al nucli antic de Berga, a la barriada nova de Canovelles, al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat, al barri de la Marca de l’Ham de Figueres, al barri de Santa Eugènia-Can Gibert del Pla de Girona, al barri de Cerdanyola de Mataró, al barri de la Ribera de Montcada i Reixac, al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, al Barri vell de Ripoll, al Parc fluvial del riu Ripoll de Sabadell, al barri de Casablanca de Sant Boi de Llobregat, al barri de Can Folguera de Santa Perpètua de Mogoda, al nucli antic de Solsona, al barri de Campclar de Tarragona, al casc antic de Tortosa i als Barris sud de Vic.