La Comissió de Govern de Polítiques Socials ha aprovat avui el Decret que regula la creació dels governs territorials de salut. Aquests, formats per la Generalitat i les corporacions locals, permetran millorar l’assistència sanitària a Catalunya mitjançant l’acció coordinada de les administracions.

Amb l’aprovació d’aquest Decret es concreta la participació del món local en el govern del sistema sanitari. Com a pas previ ja s’ha iniciat en alguns territoris, durant l’any 2005, la signatura del pactes de salut entre el Departament i els governs locals per a la creació dels governs territorials de salut.

Les funcions bàsiques dels governs territorials de salut seran promoure la col·laboració i integració de serveis; facilitar la continuïtat assistencial; la integració dels serveis de protecció i promoció de la salut; la coordinació amb els serveis socials i comunitaris; la priorització de la salut pública i l’adaptació a les necessitats territorials. Entre d’altres tasques, elaboraran el Pla de salut del seu territori, així com el mapa sanitari, sociosanitari i de salut pública.

La trentena de governs territorials de salut inclouran, com a mínim, atenció primària, hospitalària i sociosanitària. Aquest Decret, però, no afectarà al règim propi del Consorci Sanitari de Barcelona, així com el del territori de la comarca de la Vall d’Aran.

Els governs territorials desenvoluparan les seves funcions a partir de les directrius d’abast general determinades pel Departament de Salut, que aplicarà criteris de descentralització i corresponsabilització amb els ajuntaments. El Decret també preveu que el Departament de Salut i el Servei Català de la Salut podran compartir amb els governs territorials de salut, per delegació expressa, les competències que la Llei d’ordenació sanitària de Catalunya els atribueix en matèria de planificació, programació i avaluació, tant en relació amb els aspectes de promoció, prevenció, protecció i vigilància de la salut com a l’assistència sanitària i sociosanitària als seus territoris d’influència.

Estructura dels governs territorials de salut

L’organització del govern territorial de salut comptarà amb un consell de govern format pels ajuntaments i la Generalitat; un consell de salut integrat per agents socials, professionals, associacions veïnals i malalts i familiars, i una comissió de coordinació d’entitats proveïdores. El consell serà el màxim òrgan de govern i tindrà una composició equilibrada que garantirà la paritat en l’adopció de decisions entre els membres designats a iniciativa de les entitats locals que l’integrin i els membres designats a iniciativa del Departament de Salut, mitjançant els oportuns mecanismes de ponderació de vot que s’estableixin en els seus estatuts.

La presidència del consell, al seu torn, tindrà conferida la representació institucional i el seu vot podrà desfer els casos d’empat en les votacions del consell.