S'inicia la licitació per a la construcció d'una estació sismològica a l'Empordà

query_builder   27 març 2006 11:30

event_note Nota de premsa

S'inicia la licitació per a la construcció d'una estació sismològica a l'Empordà

L’Institut Català del Sòl ha licitat la construcció de l’estació sismològica GPS VSAT a Palau-saverdera per un import de 90.600 euros. Aquesta estació forma part del procés de desplegament de la nova Xarxa Sísmica de Catalunya i serà instal·lada aquest mateix any amb l’objectiu de modernitzar i completar la xarxa d’observació de l’activitat sísmica.

Dins el projecte de desplegament de la Xarxa Sísmica de Catalunya està previst, per a l’any 2006, la posada en funcionament d’un sismògraf a l’Alt Empordà, en el terme de Palau-saverdera. Aquest emplaçament compleix la funció de cobrir la zona nord-est de Catalunya i contribuirà a la millora del coneixement de l’activitat sísmica de la zona.

A l’igual que d’altres estacions de la Xarxa, l’estació sísmica de Palau-saverdera requereix una infraestructura per a la seva instal·lació, és a dir, un pou on s’ubica el sensor, una caseta per a la instrumentació i les bateries, panells solars i una antena. El registre del moviment del terra serà tramès en temps real, de forma contínua, via satèl·lit, als locals de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, on serà analitzat conjuntament amb les senyals rebuts de les altres estacions.

Es preveu que la construcció de l’estació de Palau-saverdera es pugui adjudicar aquest mes d’abril i que la construcció de les infraestructures es dugui a terme durant la primavera per tal que el sismògraf pugui ser operatiu a l’estiu.

Impuls a la Xarxa Sísmica de Catalunya

Aquesta nova estació sismològica forma part de l’impuls que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha donat per a modernitzar i completar la xarxa d’observació de l’activitat sísmica de Catalunya. Aquest projecte doblarà el nombre de punts d’observació de la xarxa actual amb la instal·lació de 10 noves estacions, a més de les 9 amb què comptava la xarxa sísmica el 2004.

En el desenvolupament d’aquest pla, al llarg del 2005 ja s’ha instal·lat una nova estació sísmica submarina a la plataforma de Repsol-YPF davant les costes de Tarragona i s’ha construït la infraestructura per a una altra a Oristà, la qual és ja operativa des del febrer de 2006. Així, actualment, a Catalunya, estan en funcionament 11 estacions sísmiques.

La previsió per aquest any 2006 és que s’incorporin a la Xarxa Sísmica cinc noves estacions, corresponents als termes municipals de Palau-saverdera, Mas de Barberans, Esterri de Cardós, Tremp i Beuda. També per aquest any estan previstes quatre noves estacions, tres a França i una a Andorra, en col·laboració amb altres organismes.

L’esforç per tal de complementar, completar i modernitzar la xarxa d’observació de l’activitat sísmica aportarà una millora substancial a la informació amb què s’ha treballat fins ara en aquest camp.