L'Institut Català del Sòl (Incasòl) i l'Ajuntament de Terrassa han signat un conveni de col·laboració en el qual acorden desenvolupar un conjunt d'actuacions de remodelació al barri de Ca n'Anglada i la nova ordenació de la ronda de Ponent, en el seu tram oest, a la ciutat de Terrassa.

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, en nom i representació de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), i l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, han signat aquesta tarda un conveni marc de col·laboració per al desenvolupament urbanístic de dues actuacions de transformació i remodelació urbana i la promoció de nous habitatges de protecció pública a la ciutat de Terrassa.

Així, l’acord preveu la remodelació del front est del barri de Ca n’Anglada i la nova ordenació dels fronts de la ronda de Ponent, en el seu tram oest (antic transvasament de la riera de Palau).

L’objectiu de la Generalitat i l’Ajuntament de Terrassa és impulsar el desenvolupament d’aquest dos sectors. Per això, l’Incasòl i l’Ajuntament es comprometen a formalitzar un conveni urbanístic de col·laboració per a cadascuna de les actuacions.

Una Comissió de Seguiment, integrada per representants de les dues administracions, garantirà la màxima coordinació i col·laboració entre les dues parts. Les actuacions es realitzaran en el marc de l’aplicació del Programa de Barris que s’està desenvolupant en aquest sector de la ciutat de Terrassa.

Desenvolupament del front est del barri de Ca n’Anglada

L’Incasòl i l’Ajuntament de Terrassa han acordat desenvolupar en col·laboració la remodelació del front est del barri de Ca n’Anglada. Concretament, l’actuació té com a objectiu transformar el front actual davant l’eix de la riera de les Arenes amb la creació d’una nova façana i un nou passeig urbà. En paral·lel, es durà a terme l’esponjament d’un conjunt d’illes del nord del barri que presenten problemes urbanístics a causa de l’excessiva concentració i ocupació del sòl de les edificacions actuals i d’importants patologies arquitectòniques.

L’actuació comporta el reallotjament d’un total de 185 famílies i 22 locals comercials que s’ubicaran a les noves edificacions resultants de l’ordenació proposada, previstes en sòls de titularitat municipal.

Transformació al front del tram oest de la ronda de Ponent

 La Generalitat i el consistori també han acordat una important actuació conjunta al llarg de l’eix de la riera del Palau i del seu transvasament, que inclou el cobriment del tram urbà i el tractament de tota la seva extensió des del sud de la ciutat fins a la confluència amb la riera de les Arenes.

El Pla d’Ordenació Urbana Municipal de Terrassa preveu la transformació dels actuals marges de la riera amb la implantació de noves promocions d’habitatges i activitats comercials que dinamitzin i articulin el nou eix urbà que s’ha projectat.

Millores urbanístiques als barris

L’Institut Català del Sòl té com a objectiu la promoció de sòl urbanitzat i el foment de l’habitatge amb la finalitat d’atendre necessitats col·lectives, remodelacions urbanes, la creació d’espais lliures i zones verdes, dotacions i equipaments. En aquest sentit, la Llei de barris regula la rehabilitació integral de diversos sectors de tot Catalunya que presenten problemàtiques específiques per evitar-ne la degradació i millorar les condicions de vida dels seus habitants.

La ciutat de Terrassa es troba actualment en ple procés de profunda transformació urbana a partir del desplegament del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM). Aquest procés de renovació urbanística es fonamenta en tres principis bàsics: la compacitat, per minimitzar la nova ocupació del territori i reciclatge del sòl urbà ja ocupat; la complexitat d’usos i funcions en el teixit urbà i la diversitat de tipologies urbanes; i, la cohesió social per a la superació de les barreres físiques que separen i degraden el teixit urbà, a partir de la implantació de noves infraestructures i la millora de les existents.