L'objectiu és millorar les condicions de la pràctica esportiva i optimitzar la utilització d'uns espais que poden beneficiar uns 100.000 usuaris de tot el territori català.

Aquestes subvencions formen part del desplegament del programa Camps Verds contemplat en la primera etapa del Pla director d’Instal·lacions i Equipaments esportius de Catalunya (PIEC), que finalitza el 2008 i que preveu la construcció d’una completa xarxa d’equipaments esportius i el seu condicionament.

Dels 898 camps poliesportius previstos en la xarxa bàsica del PIEC, un 92% ja existeixen, però aquests necessiten millores importants. La finalitat del PIEC, en aquest àmbit, és avançar en un ús més intensiu dels camps, per una banda, i un ús més poliesportiu i obert a altres col·lectius d’usuaris, per una altra, per tal d’obtenir una rendibilitat esportiva d’aquests espais.

Durant la roda de premsa de presentació d’aquestes subvencions el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Joaquim Nadal, ha destacat la importancia de millorar les instal.lacions esportives per tal de que tots els col.lectius, des dels professionals a l’esport base i la gent gran en puguin treure el màxim profit. “Les equipacions són la base per la pràctica de l’esport i aquestes ajudes són una mostra del compromís del Govern per apropar i millorar la practica de l’esport a tot el territori, des de les grans ciutats fins als petits pobles”, ha precisat.

Les entitats destinatàries de les subvencions poden ser els ajuntaments o altres entitats públiques i els clubs o associacions esportives, sense ànim de lucre, inscrites o que tinguin seccions esportives adscrites al Registre d’entitats esportives de la Generalitat de Catalunya. Les subvencions tindran caràcter plurianual i es finançaran mitjançant línia de crèdit específica de l’Institut Català de Finances (ICF).

La participació del Consell Català de l’Esport és del 33% a aplicar sobre el pressupost modulat (de l’obra), en funció de la solució constructiva i de les mides del camp.

 Els ajuts del Govern poden arribar a un 66% en el cas d’entitats locals de menys de 30.000 habitants en funció del pressupost municipal. Les subvencions d’aquesta convocatòria s’adrecen exclusivament a la pavimentació amb gespa artificial als camps poliesportius existents, l’ús principal dels quals sigui el futbol, que estiguin inclosos en el Cens d’equipaments esportius de Catalunya. Els camps han de tenir unes dimensions mínimes, inclosos els marges, de 95x48m, o estar homologats per la Federació Catalana de Futbol. A més, cada entitat ha d’acreditar que aquests espais disposaran de vestidors, enllumenat, tanques i material esportiu.

Avui ha sortit publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) les bases per optar a aquestes ajudes. El termini de presentació de les sol·licituds finalitza el 25 de juliol d’aquest any. Les obres, per a l’inici de les quals cal l’informe previ emès pel Consell Català de l’Esport, han d’haver finalitzat abans del 31 de desembre de 2008. Aquesta convocatòria contribueix també a l’aplicació del Pla nacional per a la igualtat de gènere en l’esport, endegat per la Secretaria General de l’Esport i l’Institut Català de les Dones, amb la intenció de feminitzar l’esport. En aquest sentit, aquells clubs que tinguin equips femenins en el seu planter obtindran més facilitats a l’hora de demanar les ajudes per pavimentar els camps amb gespa artificial.

Augmentar la rendibilitat dels camps

Actualment, a Catalunya hi ha censats més de 1.200 camps amb una superfície de 6.822.742 m2 d’espai esportiu, el 92% de la qual està dedicada gairebé en la seva totalitat a la pràctica del futbol.

Segons les dades disponibles del Cens d’equipaments esportius de Catalunya, un 11,5% del total de camps disposen de gespa artificial, un percentatge que augmenta un 2% en els camps que formen part de la xarxa bàsica del PIEC. Cal tenir en compte, però, que en els municipis de menys de 5.000 habitants la gespa artificial té molt poca implantació, inferior al 2% del total. En canvi, en els municipis de més de 50.000 habitants ja s’arriba al 20% de terrenys de joc.

La principal rendibilitat d’un camp de gespa artificial és esportiva, ja que un camp de gespa natural pot suportar un màxim de tres hores diàries d’utilització i el de gespa artificial pot multiplicar per quatre aquest nivell d’ús.

Una superfície polivalent i segura

Actualment, la majoria dels camps poliesportius de gespa artificial han optat per la gespa de tercera generació, amb una moqueta de polietilè farcida de sorra i cautxú, que la FIFA i la UEFA han començat a homologar per disputar-hi les seves competicions. La gespa artificial ofereix un aspecte i unes condicions d’ús cada vegada més semblants a la gespa natural, i simula les condicions de l’alta competició que són un referent per als usuaris. D’altra banda, aquest tipus de gespa fa més segura la pràctica esportiva i garanteix les condicions mínimes necessàries per a la pràctica esportiva en qualsevol situació geogràfica i al llarg de tot l’any.

 El futbol, esport líder en llicències

El futbol és l’esport amb més practicants federats a tot Catalunya. Un total de 151.546 persones tenen la pertinent llicència expedida per la Federació Catalana de Futbol, 148.249 dels quals són homes i 3.297 corresponen a dones, segons dades de l’any 2005.

Pel que al nombre de clubs catalans, la Federació Catalana de Futbol té afiliats un total de 1.424 clubs. La demarcació de Barcelona lidera el rànking amb 894 entitats, seguit de Girona (182), Lleida (167), Tarragona (132) i Terres de l’Ebre (49).