El secretari d’Indústria i director del Cidem, Joan Josep Berbel, i la delegada del Govern a Tarragona, Núria Segú, han presentat aquest matí en roda de premsa el 4t Congrés Europeu de Regions Químiques que es celebrarà a Tarragona el 9 i 10 de novembre, acompanyats del director dels Serveis Territorials de Treball i Indústria a Tarragona, Josep Maria Solanes, el director dels Serveis Territorials de Medi Ambient i Habitatge a Tarragona, Josep Lluís Pau, i el director de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Xavier Bort. Aquesta edició coincideix amb uns moments de canvi per a la indústria química europea, on qüestions com la competitivitat i el desenvolupament sostenible en una Unió ampliada estan constantment sobre la taula.

La Xarxa Europea de Regions Químiques vol contribuir a aquest debat amb l’establiment d’un ampli procés interregional d’intercanvi d’experiències. El Congrés reunirà a representants d’alt nivell de la política, la indústria, la ciència i les administracions públiques per tal de debatre els desafiaments del present i les perspectives de futur per a les regions químiques. Alain Perroy, director general de CEFIC, i Klaus Berend, cap de la Unitat d’Indústria Química de la Comissió Europea, són alguns dels ponents que ja han confirmat la seva presència al congrés.

El secretari d’Indústria, Joan Josep Berbel, ha destacat “la importància de la indústria química perquè genera el 15% del Producte Interior Brut (PIB) de Tarragona”. A més, ha afegit Berbel, “el 45% dels empleats de la indústria química espanyola està a Catalunya”.

De quina manera les noves iniciatives legislatives poden ser avaluades i millorades prèviament? Com es pot fer compatible una legislació que reguli fermament aspectes com la protecció del medi ambient i la salut del ciutadà amb la competitivitat de la indústria química? Quin és l’impacte de la indústria química sobre el territori? Com es pot fer compatible el desenvolupament de la indústria amb altres activitats? Com es pot comunicar millor amb els ciutadans? Com avançar cada cop més en competitivitat a través de la R+D+i i de la Química Sostenible?

Aquests són alguns dels temes que es tractaran durant el 4t congrés químic amb l’objectiu d’arribar a propostes que puguin satisfer els interessos de tots els agents implicats, tant públics com privats.

En l’organització del congrés hi participen la Secretaria d’Indústria, la Delegació del Govern a Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona, els Serveis Territorials de Treball i Indústria, els Serveis Territorials de Medi Ambient i Habitatge, la Universitat Rovira i Virgili (URV), i l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

Fins ara s’han celebrat tres congressos, a Brussel·les, Halle (Saxònia-Anhalt) i Milà. Tots tres han comptat amb la participació d’entre 200 i 300 congressistes i ha estat de gran utilitat, d’una banda per difondre les activitats de la xarxa i de l’altra per promocionar la regió organitzadora. Per l’edició d’enguany s’espera que assisteixin més de 300 congressistes, representants d’administracions públiques, empreses del sector i de centres de recerca i universitats.

Antecedents

La Xarxa Europea de Regions Químiques neix d'una iniciativa de l’Estat Alemany de Saxònia-Anhalt amb l'objectiu que les regions europees amb indústria química adreçada prenguessin una posició comuna davant la nova política comunitària sobre productes químics.

Després dels primers contactes, es van ampliar els objectius, i es va decidir crear una xarxa que servís de fòrum de debat i d'intercanvi d'experiències sobre temes que afectin la competitivitat de les regions amb més presència de la indústria química com, per exemple, la formació professional i universitària, la recerca i desenvolupament, l’impacte de nova regulació, l'ampliació de la Unió o el desenvolupament futur de la política regional europea. Integren la xarxa una quinzena de governs regionals i ens públics d’Espanya, Alemanya, Regne Unit, Itàlia, Holanda, Polònia i Estònia.

Les regions presents a la xarxa des dels inicis participen en un projecte Interreg IIIC que dóna suport financer a les seves activitats. La xarxa té tres òrgans la Presidència (ocupada pel Sr. Horst Rehberger, que anteriorment havia ocupat el càrrec de Ministre de Treball i Economia de Saxònia-Anhalt), el Comitè Executiu i el Grup Permanent de Treball, en aquests darrers, hi està present la Secretaria d’Indústria. A banda, hi ha una Secretaria Permanent que coordina i dóna suport administratiu als participants en el projecte.

Dimecres, 19 de juliol de 2006