La consellera de Treball, Mar Serna, ha destacat avui la consolidació del model de campanya agrària de temporers i temporeres que va començar el passat 1 de juny a la demarcació de Lleida. Serna ha fet aquestes declaracions a Lleida on s’ha traslladat per fer un seguiment del desenvolupament de la campanya.

Impulsat pel Departament de Treball ara fa tres anys, la consellera Serna ha destacat que “aquest model de campanya està consolidat gràcies a l’acord de les administracions, organitzacions agràries i els agents socials de manera que es cobreixen les necessitats dels agricultors i dels treballadors temporals”.

A la roda de premsa, la Consellera de Treball ha donat a conèixer les dades actuals del desenvolupament de la campanya agrària, que a Lleida va començar l’1 de juny i finalitzarà el 30 de setembre.

Aquestes dades indiquen que el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), organisme adscrit al Departament de Treball, ha registrat a la demarcació de Lleida un total de 6.205 contractes de treballadors temporers i treballadores temporeres entre l’1 de juny, dia d’inici de la campanya agrària, i el passat 24 d’agost. Aquesta xifra suposa un increment de més de mil contractes (20’81%) respecte el mateix període de l’any passat, quan es van registrar 5.136 contractes.

Pel que fa a les demandes (persones que s’han interessat per treballar a la campanya agrària i han estat registrades al SOC) i a les ofertes (sol·licituds dels empresaris i empresàries per contractar personal temporer), s’ha produït un descens del 34’54% de les demandes i un augment del 24’82% de les ofertes des de l’1 de juny fins al 24 d’agost a la demarcació de Lleida.

En concret, un total de 3.914 persones s’han interessat i registrat per treballar a la campanya agrària, el que suposa un descens de 2.065 persones respecte del mateix període de l’any passat. Mentre que les ofertes de treball presentades pels empresaris i empresàries ha estat de 1.755, el que representa un increment de 349 sol·licituds.

Més de mil contractes registrats a les oficines mòbils

La campanya de temporers de Lleida, que va començar el passat 1 de juny i finalitzarà el 30 de setembre, compta amb el suport de tres oficines mòbils d’intermediació laboral ‘in situ’ (en el lloc) per facilitar les contractacions del personal temporer que vol treballar a la campanya agrària.

Aquestes oficines mòbils del Servei d’Ocupació de Catalunya, que realitzen unes rutes preestablertes per les localitats on es desenvolupa la campanya agrària, han gestionat 1.099 contractes fins el 24 d’agost, una quantitat superior als 1.023 del mateix període de 2006.

Dues de les tres oficines mòbils del Servei d’Ocupació de Catalunya mantindran el seu servei fins la finalització de la campanya agrària, el 30 de setembre. Mentre que la tercera unitat mòbil, que es va incorporar el 16 de juliol per reforçar el període de més demanda i oferta, acabarà el seu servei el proper 30 d’agost.

Consolidació del model de campanya agrària impulsat per Treball

El model de la campanya de treballadors temporers i treballadores temporeres estès i aplicat a tot el territori català es desenvolupa a partir del Conveni Marc de Col·laboració entre el Servei d’Ocupació de Catalunya, organisme adscrit al Departament de Treball, i les organitzacions empresarials i sindicals del sector agrari de Catalunya, i els convenis específics del SOC amb els agents socials i els ajuntaments.

Aquest conveni, que es va reeditar per la campanya de 2007 per tercer any consecutiu, estableix que la intermediació laboral es farà a través de les Oficines de Treball de la Generalitat; el SOC ha continuat millorant el seu servei mitjançant la coordinació de les campanyes pels seus Serveis Territorials, i l’activitat de les oficines mòbils.

Per la seva part, les organitzacions empresarials i sindicals poden col·laborar en la gestió de tots els processos d’intermediació de la campanya; es comprometen a realitzar per escrit tota la contractació i que els contractes i la seva còpia bàsica es comuniquin a les Oficines de Treball de la Generalitat.

Així mateix, aquestes organitzacions vetllen perquè les empreses proporcionin allotjament a totes les persones contractades com a treballadors temporers i treballadores temporeres si el seu domicili habitual de residència és a una distància superior als 75 kilòmetres del lloc de treball.

A més, un total de 45 ajuntaments s’han beneficiat dels prop de 244.000 euros en subvencions del Servei d’Ocupació de Catalunya a través de convenis de col·laboració amb l’administració local.

Dimecres, 29 d’agost de 2007