La Directora General de Relacions Laborals, Mar Serna, ha presentat una campanya específica de control i seguiment d’empreses que tenen una elevada accidentalitat. Es tracta d’una iniciativa que està desenvolupant el Departament de Treball i Indústria, amb la col·laboració de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, en el marc de les diverses accions programades per tal de reduir la sinistralitat laboral a Catalunya. Serna ha destacat que “la receptivitat i la col·laboració per part de les empreses està resultant de tot positiva”.

La Directora General de Relacions Laborals, Mar Serna, ha presentat aquest matí una campanya específica de control i seguiment d’empreses que tenen una elevada accidentalitat. Es tracta d’una iniciativa que està desenvolupant el Departament de Treball i Indústria, amb la col·laboració de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, en el marc de les diverses accions programades per tal de reduir la sinistralitat laboral a Catalunya. Serna ha destacat que “la receptivitat i la col·laboració per part de les empreses està resultant de tot positiva”.

Aquesta campanya afecta un total de 845 empreses de totes les demarcacions catalanes que tenen en el seu conjunt 218.928 treballadors i treballadores. Aquestes empreses presenten un índex d’incidència més elevat (nombre d’accidents laborals per cada 1.000 treballadors i treballadores), en relació amb la mitjana del seu sector productiu i el tamany de l’empresa. Segons les dades estadístiques corresponents a l’any 2004, les empreses que són objecte d’aquesta campanya de seguiment i control van registrar un total de 28.377 accidents en jornada laboral. La Directora General de Relacions Laborals, Mar Serna, ha explicat que aquestes empreses seleccionades “van registrar el 18% del total dels accidents laborals comptabilitzats a Catalunya durant l’any 2004”.

L’actuació del Departament de Treball i Indústria per tal de controlar l’activitat d’aquestes empreses presenta diverses fases:

-S’envia una carta a la direcció de l’empresa i una altre als delegats i delegades de prevenció de riscos laborals, comunicant que l’empresa es troba entre les que presenten un índex d’incidència més alt en comparació amb les del subsector d’activitat al qual pertanyen.

-Tècnics dels Centres de Seguretat i Condicions de Salut en el Treball realitzen, amb la presència dels representants dels treballadors i treballadores i dels serveis de prevenció, una primera visita a les instal·lacions de l’empresa, comprovant les condicions materials de seguretat i salut. Es manté una reunió de treball.

-El Departament de Treball i Indústria requereix de l’empresa l’elaboració i presentació, en el termini d’un mes, d’un pla d’actuació preventiva de millora de les seves condicions materials de salut i seguretat amb l’objectiu d’eliminar les causes materials dels accidents.

-S’efectua una segona visita a l’empresa per comprovar la incorporació de les noves mesures de seguretat previstes en el pla.

-En cas d’incompliment, es comunica la incidència a la Inspecció de Treball i Seguretat Social perquè obri el preceptiu expedient a l’empresa i determini, si s’escau, la sanció corresponent per l’incompliment de la normativa vigent.

Nombre d’empreses d’alta accidentalitat segons el sector

Segons el subsector productiu, la majoria de les empreses d’alta accidentalitat de Catalunya son indústries manufactureres (415); comerç, reparació de vehicles a motor, i articles per a ús domèstic (118); activitats immobiliàries i serveis empresarials (85); transport, emmagatzematge i comunicació (71); activitats sanitàries, veterinàries i serveis socials (43); l’hoteleria (39); altres activitats socials i serveis personals (31); i altres subsectors (43).

Dijous, 18 d’agost de 2005