L'Agència Catalana del Consum (ACC) ha encarregat al Centre d'Ensenyament Superior de Nutrició i Dietètica (CESNID) un ampli estudi sobre el nivell de compliment de la recent normativa comunitària en l'etiquetatge dels aliments més comercialitzats a Catalunya. Del resultat d'aquest treball es desprèn que el 90% de declaracions nutricionals a l'etiquetatge dels aliments s'ajusten a la normativa vigent.

L'objecte del treball ha estat estudiar l'etiquetatge d'aliments que es comercialitzen a Catalunya a l'entrada en vigor, el passat 1 de juliol, del reglament CE 1924/2006 relatiu a les declaracions nutricionals i de propietats saludables dels aliments. La mostra ha inclòs 256 aliments de 72 tipus de productes, que es poden agrupar en grans categories com ara: cereals i derivats (pa, brioixeria i pastes, galetes, cereals d'esmorzar, pastes alimentoses, arròs); llet i derivats; ous; vegetals transformats (conserves); carns i peixos transformats; olis i greixos; plats preparats (brous, sopes, congelats...); aliments estimulants i derivats (xocolates, cafès..); edulcorants, salses i condiments; aigües envasades i begudes (refrescants, funcionals, cerveses). De cadascun dels aliments se'n recull la informació de les marques més habituals, a més de prioritzar els grups d'aliments de major consum a Espanya que, segons els "Paneles de Consumo Alimentario" del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació són els ous; la llet líquida; els derivats làctics; el pa; la brioxeria, galetes i cereals; les gasoses i begudes refrescants; els sucs de fruita i els plats preparats.

 

L'etiquetatge nutricional és present en el 100% dels grups de productes "Cereals i derivats", "Llets i derivats", "Plats preparats" i "Edulcorants". Tenen aquest etiquetatge la gran majoria de "Begudes" (refrescants, a base de fruita i funcionals).

 

Les declaracions nutricionals es troben en un 43% dels aliments i begudes considerats. Aquestes declaracions estan relacionades amb els nutrients de què són font els aliments, bé sigui perquè en són components intrínsecs o perquè han estat afegits, com en el cas de vitamines i minerals. Altres declaracions fan referència a l'absència o contingut reduït d'alguns nutrients, majoritàriament greix i sucres d'interès per la seva contribució al valor energètic de l'aliment, i també la lactosa o el gluten per ser causa d'intoleràncies. L'estudi realitzat ha comprovat que en un 90% dels casos, les declaracions nutricionals s'ajusten al que marca el nou Reglament Europeu.

 

Les declaracions de propietats saludables són, en general, menys freqüents i es troben en aproximadament una quarta part dels aliments considerats. Com era d'esperar, totes les begudes funcionals fan declaració de propietats saludables. Fan referència a la fibra i el seu efecte de millora del trànsit intestinal; l'àcid fòlic i els seus efectes sobre la homocisteinemia; la manca de colesterol; la presència de probiòtics (lactobacillus o bifidobacteris) o de prebiòtics. En general, les declaracions de propietats saludables tracten d'efectes ja demostrats en estudis científics.

 

Un fet a destacar és que algunes galetes i margarines inclouen declaracions de propietats saludables i inclús de reducció de risc de malaltia en el cas de les primeres, quan el seu perfil nutricional no ho faria aconsellable.

 

 

Resultats per grans grups d'aliments:

 

Cereals i derivats

Etiquetatge  nutricional: 100%

Declaracions propietats nutricionals: 40%

Declaracions propietats saludables:  28%

 

Làctics i derivats

Etiquetatge nutricional: 100%

Declaracions propietats nutricionals: 52%

Declaracions propietats saludables:  38%

 

Vegetals Transformats

Etiquetatge nutricional: 79%

Declaracions propietats nutricionals: 26%

Declaracions propietats saludables: 5%

 

Carns i peixos transformats

Etiquetatge nutricional: 72%

Declaracions propietats nutricionals: 44%

Declaracions propietats saludables: 8%

 

Begudes

Etiquetatge nutricional: 97%

Declaracions propietats nutricionals: 40%

Declaracions propietats saludables:  35%

 

En resum, de l'anàlisi s'extrau que el 100% dels Cereals, Lactis i Plats preparats disposen d'etiquetatge nutricional. Aquest percentatge baixa al 90% en els Olis i greixos i les Begudes; al 79% en Vegetals transformats; al 72% en Carns i peixos transformats. Pel que fa a les declaracions nutricionals, s'inclouen al 43% dels aliments i fan referència a nutrients propis o afegits als aliments (vitamines i/o minerals), així com a la manca o contingut reduït de nutrients d'interès pel seu valor energètic (sucre, greix), responsables d'intoleràncies/al·lèrgies (lactosa o gluten). El 23% dels aliments també contenen declaracions de propietats saludables, i aquestes fan referència a "Fibra i el seu efecte de millora del trànsit intestinal", "Àcid fòlic", "Manca de colesterol"  i "Presència de probiòtics i/ o prebiòtics".

Una declaració és qualsevol missatge o representació que no sigui obligatori segons la legislació comunitària o nacional, inclosa qualsevol forma de representació pictòrica, gràfica o simbòlica que afirmi, suggereixi o doni a entendre que un aliment té unes característiques específiques.

 

Per declaració nutricional s'entén qualsevol declaració que afirmi, suggereixi o doni a entendre que un aliment té propietats nutricionals benèfiques específiques.

 

Per declaració de propietats saludables s'entén qualsevol declaració que afirmi, suggereixi o doni a entendre que hi ha una relació entre una categoria d'aliments o un dels seus components i la salut.

 

Una declaració de reducció del risc de malaltia és qualsevol declaració de propietats saludables que afirmi, suggereixi o doni a entendre que el consum d'una categoria d'aliments, un aliment o un dels seus components redueix significativament un factor de risc d'aparició d'una malaltia humana.

2  

Imatges

Fotografia (1)

Fotografia (1) 266

Fotografia (2)

Fotografia (2) 167

2  

Fitxers adjunts

Dossier de presentació

Dossier de presentació
PDF | 88

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 34