El conseller d'Economia i Finances ha demanat a les empreses alimentàries i al sector de la publicitat "majors esforços per millorar la informació als consumidors en l'etiquetatge i la publicitat dels aliments". El conseller Antoni Castells ha fet aquestes declaracions durant la inauguració avui, dijous 13 de desembre, de la jornada "Nous reptes en la comunicació dels productes alimentaris. Aliments funcionals: publicitat i consum", organitzada per l'Agència Catalana del Consum (ACC) amb l'objectiu d'exposar i debatre els límits de la comunicació comercial dels productes alimentaris.
La organització d'aquesta jornada, que compta amb la col·laboració del grup de recerca de
L'Agència Catalana del Consum, que en l'àmbit dels productes alimentaris té competències sobre el seu etiquetatge, ha decidit estudiar la situació del mercat i facilitar la màxima informació als agents implicats -fabricants, distribuïdors i publicistes- abans de dur a terme qualsevol actuació relacionada amb l'aplicació del reglament. Per això, es facilitarà als assistents la informació de l'estudi que s'ha encarregat a
Els resultats d'aquest estudi indiquen que les declaracions nutricionals es troben en un 43% dels 246 aliments i begudes considerats. Aquesta mostra ha estat seleccionada tenint en compte els hàbits de consum de la dieta dels consumidors catalans i amb especial atenció a les marques comercials més consumides. Les declaracions nutricionals estan relacionades amb els nutrients de què són font els aliments, bé sigui perquè en són components intrínsecs o perquè han estat afegits, com en el cas de vitamines i minerals. Altres declaracions fan referència a l'absència o contingut reduït d'alguns nutrients, majoritàriament greix i sucres d'interès per la seva contribució al valor energètic de l'aliment, i també la lactosa o el gluten per ser causa d'intoleràncies. L'estudi realitzat ha comprovat que en un 90% dels casos, les declaracions nutricionals s'ajusten al que marca el nou Reglament Europeu.
S'extrau, també, que el 100% dels cereals, lactis i plats preparats disposen d'etiquetatge nutricional. Aquest percentatge baixa al 90% en els olis i greixos i les begudes; al 79% en vegetals transformats, i al 72% en carns i peixos transformats.
Pel que fa a les declaracions nutricionals, s'inclouen en el 43% dels aliments i fan referència a nutrients propis o afegits als aliments (vitamines i/o minerals), així com a la manca o contingut reduït de nutrients d'interès pel seu valor energètic (sucre, greix), responsables d'intoleràncies/al·lèrgies (lactosa o gluten). Addicionalment, s'ha comprovat que el 23% dels aliments també contenen declaracions de propietats saludables, i aquestes fan referència a la "Fibra i el seu efecte de millora del trànsit intestinal", "l'Àcid fòlic", la "Manca de colesterol" i la "Presència de probiòtics i/o prebiòtics".
Nous reptes en la comunicació dels productes alimentaris
El sector de l'alimentació es troba en un procés de canvi marcat per la innovació, la recerca, el desenvolupament tecnològic i la millora de la qualitat dels productes. Alhora, s'ha incrementat enormement l'ús d'al·legacions sobre els avantatges nutricionals i les propietats saludables tant en l'etiquetatge com en la publicitat de molts aliments, fins el punt que els consumidors poden arribar a percebre aquests productes com a necessaris per la salut, la qual cosa pot conduir a una ingesta total de nutrients o substàncies d'una manera que pugui resultar contrària als actuals coneixements científics en matèria d'hàbits dietètics.
El Reglament (CE) 1924/2006 sobre Declaracions nutricionals i propietats saludables, aprovat pel Parlament i el Consell de
El Reglament autoritza la llista d'al·legacions que es preveuen com ara "Baix valor energètic", "sense greixos saturats", "font de fibra", etc... i pel que fa a les propietats saludables preveu l'obligatorietat d'elaborar una llista que haurà d'adoptar
http://www10.gencat.net/ecofin_webacc/AppJava/frontend/agenda_detall.jsp?id=607&idioma=1
1