En el 2006 a Catalunya es van registrar 20.239 denúncies per violència contra les dones
Treball i Acció Social i Ciutadania engeguen actuacions conjuntes en benefici de les dones que han patit o pateixen violència masclista
La Generalitat de Catalunya ajudarà a inserir-se laboralment a les dones sense feina que han patit o pateixen la violència masclista. Les dones que es trobin en aquesta situació rebran el suport de l'Administració gràcies a les actuacions conjuntes i coordinades del Departament de Treball i del Departament d'Acció Social i Ciutadania.
La consellera de Treball, Mar Serna, i la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, han signat avui l'acord marc de col·laboració per al desenvolupament d'actuacions conjuntes adreçades a dones que han patit i pateixen violència masclista.
La consellera de Treball, Mar Serna, ha explicat que amb aquest acord "acompanyarem a totes les dones que han patit o estan patint un procés de violència de gènere, aquesta xacra que afecta a dones i que hauríem d'eliminar el més aviat possible". Serna també ha recordat que "cada vegada hi ha més dones que denuncien i això és bo, perquè reflecteix el que està passant en la societat i que no s'amaguen; però fruit d'aquesta situació moltes dones perden la seva feina i perden la independència econòmica, que és la única via de ser lliures en aquest país i en qualsevol país".
La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha destacat que "la inserció laboral és un punt bàsic per aquesta reinserció que nosaltres la volem no només laboral sinó també social de totes les dones que han estat víctimes d'aquesta violència".
L'acord marc inclou diferents projectes de col·laboració per desenvolupar les actuacions concretes en benefici de les dones que pateixen les agressions masclistes. El Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) serà l'organisme que portarà a terme les accions d'aquest projecte.
La primera actuació permetrà que les dones en situació de violència masclista rebin una atenció integral i un seguiment sociolaboral específic i adaptat a les seves necessitats. Aquesta atenció s'aconseguirà mitjançant la connexió, coordinació i difusió de les eines i serveis gestionats i cofinançats pel Departament de Treball i pel Departament d'Acció Social i Ciutadania.
La segona actuació és l'elaboració d'un projecte pilot per a la inserció laboral de les dones aturades que han patit i pateixen violència masclista i volen inserir-se al mercat laboral.
Aquest projecte oferirà a les dones en situació de violència masclista formació ocupacional perquè puguin moure's en el mercat laboral; orientació i suport per a la regularització de les seves relacions laborals; itineraris personalitzats d'inserció laboral; informació i assessorament personalitzat; mediació per a la contractació en empreses; i totes les eines necessàries perquè puguin accedir a un lloc de treball estable.
La tercera actuació és la posada en marxa d'un programa de sensibilització i col·laboració amb els agents econòmics i socials (organitzacions empresarials i sindicals) per afavorir la inserció i/o permanència en un lloc de treball de dones en situació de violència masclista, així com mesures per combatre l'assetjament sexual o per raó de sexe en l'entorn laboral.
La violència masclista i els seus efectes en la vida laboral de les dones
Tal com disposa el projecte de Llei dels drets de les dones per a l'eradicació de la violència masclista, el Govern de la Generalitat ha d'adoptar les mesures necessàries per facilitar l'ocupació de les dones que es trobin immerses en aquesta problemàtica.
La inserció laboral constitueix un puntal bàsic de la recuperació de les dones que pateixen violència masclista atès que són molts els casos en els quals elles s'han dedicat al treball familiar - domèstic i en el procés de separació de l'agressor es poden trobar en una situació que no permeti la seva subsistència ni la de les seves criatures.
Al mateix temps, l'estrès que provoca el cicle de la violència en les relacions de parella o en altres àmbits, pot comportar dificultats a les dones que ocupen un determinat lloc de treball. Això fa necessari dur a terme estratègies conjuntes amb l'empresariat i els agents socials per tal de facilitar l'activitat laboral de les dones que es troben en aquestes circumstàncies.
Per tot plegat, el programa pilot aplicarà mesures específiques per intervenir sobre l'àrea professional de les dones que es troben en situacions de violència masclista, per normalitzar la seva vida i facilitar la recuperació dels abusos viscuts.
20.239 denúncies per violència contra les dones el 2006 a Catalunya
L'any 2006 a Catalunya es van registrar 20.239 denúncies per violència contra les dones, segons dades de facilitades pel Departament d'Interior de la Generalitat i del Ministeri de l'Interior. Això suposa un increment de 5.221 denúncies respecte a l'any 2005 (15.018).
D'altra banda, la línia telefònica d'atenció a les dones en situacions de violència (900 900 120) ha rebut en el que portem d'any 7.861 trucades. D'aquestes, el 73% es concentra a la demarcació de Barcelona, en un 89% dels casos són trucades de dones, majoritàriament amb una franja d'edat de 31 a 40 anys (44% dels casos). El 61% de les consultes fetes responen a maltractaments psíquics, el 36% a físics i el 2,9% a sexuals.
2