El Seminari Internacional "L'europeïtzació de la gestió de presons" ha reunit, els dies 8 i 9 de novembre al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, experts de quinze països i més de noranta professionals del món penitenciari que han debatut al voltant de l'europeïtzació de la gestió de les presons, la formació inicial i continuada dels seus professionals, així com la difusió de bones pràctiques.
Rob Allen

L'objectiu d'aquest primer Seminari, el primer de quatre que se celebraran properament a Luxembug (28-29 febrer), Bratislava (21-22 maig) i novament a Barcelona (19-20 juny), ha estat identificar les millors pràctiques europees en matèria de formació, gestió i desenvolupament professional del personal penitenciari. El servei públic de presons s'enfronta avui dia amb nombrosos reptes com ara la massificació dels centres, la diversitat demogràfica de la població interna o la pressió de l'opinió pública.

La celebració dels quatre seminaris servirà per a la creació d'un fòrum de reflexió estable que, a llarg termini, ajudarà a establir un model de servei penitenciari públic comú per a Europa.  D'aquesta manera es pretén crear una xarxa d'experts que permeti un intercanvi permanent de millores pràctiques en les polítiques penitenciaries a escala europea.

Un altre objectiu, no menys remarcable, és intentar homogeneïtzar  les mesures organitzatives i funcionals destinades a millorar l'organització de les presons, especialment pel que fa a la gestió dels centres i dels recursos humans, els sistemes d'avaluació i la consideració dels drets humans. Els dirigents de presons han de ser capaços d'estructurar les seves organitzacions i dirigir els seus equips  en un entorn molt exigent, en què identificar i compartir les bones pràctiques resulta imprescindible.

El programa AGIS 2006 "L'europeïtzació de la gestió de presons. Difusió de bones pràctiques" està dirigit pel Centre Europeu de Regions, antena, a Barcelona, de l'Institut Europeu d'Administració Pública i el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia.

Albert Batlle, secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil
Albert Batlle, secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil del Departament de Justícia en la inauguració del seminari

Ponents del Seminari Internacional


Entre els ponents que s'han donat cita aquests dies destaca el director del Centre Internacional per a Estudis Penitenciaris del King's College de Londres, Rob Allen, que va parlar del paper del personal penitenciari en la creació d'un model públic europeu.
Altres participants han estat el secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil (SSPPRiJJ) del Departament de Justícia, Albert Batlle, que va inaugurar ahir el seminari conjuntament amb la secretària per a la Unió Europea  de la Generalitat de Catalunya, Anna Terrón; l'exdirector de l'Escola Penitenciària de Baviera, Alemanya, Bernhard Wydra; el director de la presó a Zilinia, Eslovaquia, Stefan Horvath; el director dels Serveis Penitenciaris del Ministeri de Justícia de França, Jean-Phillipe Mayol, i la responsable del Programa de l'Institut Europeu d'Administració Pública- Centre Europeu de Regions (IEAP-CER), Gracia Vara, que ha presentat aquest matí les conclusions del Seminari. També hi ha participat el director general de Recursos i Règim Penitenciari de la SSPPi JJ, Miquel Trepat, i el subdirector general de Personal d'Institucions Penitenciàries del Ministeri de l'Interior, Santos Rejas .
Altres ponents d'aquestes dues jornades han estat el responsable de programa i de nous programes formatius del CEJFE, Jesús Marín; Ignasi Jambrina, cap de la Unitat de Formació Social i Criminològica del CEJFE; José Marivela, responsable de formació de l'Escola Penitenciaria Nacional de França; Bernhard Wydra, de l'Escola Penitenciari de Baviera, Alemanya; Pedro Domínguez, director de la presó Brians 2; Zbugbniew Roznski, director de presó a Polònia; Herb Nahapiet de Worldwide Correctiona l Services Market, del Regne Unit;  Anton Shelupanow, del Centre Internacional per a Estudis Penitenciaris de Londres, i Rosa Torre, subdirectora general de Recursos Humans de la SSPP i JJ.