El conseller Tresserras al Celler Gandesa

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha anunciat avui que el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació aportarà 256.000 euros a les obres de neteja i restauració del Celler Cooperatiu de Gandesa, construït per l'arquitecte Cèsar Martinell entre els anys 1919 i 1920, i declarat per la Generalitat bé cultural d'interès nacional l'any 2002. Tresserras ha manifestat que amb aquesta inversió "volem donar un nou impuls a la recuperació del patrimoni modernista al territori".

La aportació del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació representa el 59% del cost total del projecte, quantificat en 432.403 euros. L'Ajuntament de Gandesa i el Celler Cooperatiu s'han compromès a aconseguir finançament del 41% restant d'altres institucions o entitats.

Segons ha anunciat el conseller, el Departament ha fet enguany una primera aportació d'urgència de 56.000 euros per a la rehabilitació estructural del porxo de descàrrega. Els altres 200.000 euros es faran efectius l'any vinent. El projecte de restauració, redactat per l'arquitecta Margalida Curto, consta de les cinc fases següents: rehabilitació estructural del porxo de descàrrega; neteja i sanejament de les façanes exteriors; neteja, sanejament i acabat superficial dels paraments interiors; sanejament i reconstrucció del paviment continu interior, i adequació de l'espai transitable sota el porxo de descàrrega.

La col.laboració entre les administracions i el Celler Cooperatiu s'oficialitzarà per mitjà d'un conveni que regularà, entre d'altres qüestions, l'ús públic de les seves instal.lacions un cop restaurat.


Creació del consell
El conseller Tresserras també ha presidit aquest matí la reunió constitutiva del Consell Local del Patrimoni Cultural de Tortosa.  Segons el conseller, aquest nou òrgan "s'ha creat amb l'objectiu de guanyar eficiència, diligència i celeritat" en la gestió dels temes relacionats amb el patrimoni cultural de Tortosa.

Els consells locals del patrimoni cultural són òrgans de col.laboració amb el món local de caràcter deliberant o consultiu. Estan integrats per un president, un vicepresident i per 10 vocalies, que es distribueixen de forma paritària entre la Generalitat, a través del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, i l'Ajuntament corresponent. Tenen per objecte la coordinació de les accions de les administracions respectives en matèria de museus, arxius, patrimoni arquitectònic i arqueologia.

Segons el conseller Tresserras, els consells locals del patrimoni cultural "s'han creat per coordinar els esforços de les administracions i treballar amb el màxim rigor tècnic i alhora amb la màxima eficiència i celeritat". Tresserras ha emmarcat la creació dels consells en la política de "descentralització del Departament i de potenciació dels seus Serveis Territorials en la presa de decisions"

Entre les actuacions que ja s'han concretat en la reunió d'avui es troben: les obres pendents de les escales de la catedral de Tortosa, la façana fluvial, les muralles i l'arxiu.

Els consells locals del patrimoni cultural es van crear pel decret 348/2006 de 19 de setembre arran de l'experiència positiva que va suposar la creació del de Barcelona. De moment, la Generalitat ja ha posat en funcionament els de Lleida i Tortosa, i és previst que abans de finals d'any es posin en marxa els de Girona i Tarragona.

A la reunió, que s'ha fet a l'Ajuntament d'aquesta ciutat, també ha assistit l'alcalde i vicepresident del Consell, Ferran Bel. Ha acompanyat el conseller el director general del Patrimoni Cultural, Josep Maria Carreté. Durant la seva visita a les Terres de l'Ebre també han acompanyat al conseller el delegat del Govern de la Generalitat, Josep Lluís Salvadó, i el director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, Francesc Xavier Vega.

Barcelona,  17 d'octubre de 2007