
El president del Consorci de Gestió de la Fertilització Agrària de Catalunya (GESFER), adscrit al Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Salvador Puig, i el del consell comarcal d’Osona, Miquel Arisa, han signat aquest matí un conveni per a la creació d’una Oficina Tècnica d’Assessorament en gestió i tractament de dejeccions ramaderes en aquella comarca.
Es tracta del primer conveni entre GESFER i un consell comarcal per a desenvolupar les esmentades tasques. Osona és una de les comarques prioritàries en l’actuació del Consorci de la Fertilització Agrària de Catalunya, atès que és la comarca catalana amb més ramaderia en relació a la terra concreada, la qual cosa fa necessària l’adopció de tota mena de solucions i tractaments de les dejeccions que es generen a les explotacions. En conseqüència, la gestió de les dejeccions ramaderes i la seva millora és un objectiu que comparteixen les dues institucions. Així, la finalitat del conveni és unir esforços per abordar la millora de la gestió de les dejeccions ramaderes a curt, mig i llarg termini.
El president de GESFER, Salvador Puig, ha destacat que, tot i els avenços fets en la gestió dels fems i els purins a la comarca, “encara hi ha molta feina a fer, tant a nivell de granges, com a nivell de noves plantes de tractament, per tal de poder disminuir les aportacions de nitrats a les terres i afrontar els reptes que suposaran les futures normatives de fertilització agrària i el canvi climàtic”. Puig ha afegit que GESFER i el consell comarcal, mitjançant el Punt d’Assessorament que es posarà en marxa conjuntament, “volem ajudar el sector a afrontar amb èxit aquests reptes i aconseguir una ramaderia cada cop més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, i també més valorada i reconeguda pel conjunt de la societat d’Osona”.
Aquest Punt d’Assessorament en Gestió i Tractaments de Dejeccions Ramaderes, que s’ubicarà a la seu del Consell Comarcal a l’Edifici del Sucre, ha de donar suport tècnic als ramaders per tal de dur a terme les accions que resolguin problemàtiques puntuals i per aplicar mesures per a la correcte gestió de les dejeccions ramaderes a la comarca. Els objectius se centren, doncs, en el suport en diversos vessants com ara la implantació de les actuacions previstes en relació tant a la reducció de les dejeccions ramaderes i els seus continguts en origen, com al transport de dejeccions ramaderes, a la fertilització agrícola, als tractaments de les dejeccions ramaderes, i en altres mesures que puguin ser necessàries.
El Punt d’Assessorament col·laborarà amb els Plans Conjunts de Gestió de Dejeccions i amb les empreses de serveis de transport i tractaments per tal de potenciar la seva tasca i generar sinergies que redundin en benefici dels agricultors i ramaders osonencs.
Les parts es comprometen a dur endavant les actuacions necessàries per al desenvolupament del present conveni marc, per la qual cosa posaran a disposició els respectius mitjans personals i materials, i promouran les actuacions pertinents en relació a la creació del Punt d’Assessorament i amb la subscripció dels convenis específics anuals que concretaran les obligacions que cadascuna d’elles assumeixi per a l’execució de les activitats programades.
A més, es crearà una comissió comarcal de Gestió de Dejeccions Ramaderes, formada per GESFER, el consell comarcal, un representant del DAR, i els principals agents del sector, amb la finalitat d’informar i consultar les actuacions a portar a terme i impulsar millores en els sistemes de fertilització agrària i de gestió de les dejeccions ramaderes.
La vigència d’aquest convenifinalitzarà el 31 de desembre de 2008, però es prorrogarà automàticament per terminis anuals si cap de les parts no el denuncia en el termini previst.
El Consorci de Gestió de la Fertilització Agrària de Catalunya (GESFER) té per objecte contribuir a les adequades gestió, tractament o valorització de les matèries susceptibles de ser utilitzades com a fertilitzants i esmenes orgàniques a Catalunya, amb especial atenció a les de naturalesa orgànica i amb cura prioritària de les dejeccions ramaderes, en un marc de respecte al medi ambient i de desenvolupament sostenible de l’activitat agrària de Catalunya. Val a dir que el Consell Rector de GESFER ha establert com una de les seves prioritats les actuacions a la comarca d’Osona.
Per la seva banda, el consell comarcal d’Osona i tots els ajuntaments de la comarca van aprovar, l’any 2000, el "Pla integral per a la gestió de purins porcins de la comarca d'Osona" i el seu pla d’actuació amb l’objectiu principal de recuperar l’equilibri i la compatibilitat entre l’activitat ramadera i la base territorial que la sustenta, i recuperar la qualitat de les aigües subterrànies de la comarca. D’aleshores ençà, l’ens comarcal ha desenvolupat diverses tasques relacionades amb la gestió de les dejeccions ramaderes, com ara seguiment d’aplicacions agrícoles, informació de les avaluacions ambientals de la major part de les explotacions, entre altres, que han propiciat que en aquests moments disposi d’una base de dades associada a un sistema d’informació geogràfica molt complerta.
31 de gener de 2008