La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, va presidir, ahir al DAR a Barcelona, la segona reunió del Grup Interdepartamental del Pla d'Acció per a l'alimentació i l'agricultura ecològiques, format pel directors generals dels departaments d'Educació, Economia i Finances, Innovació, Universitats i Empresa, Medi Ambient i Habitatge, Salut, Presidència i Agricultura, Alimentació i Acció Rural, que el presideix i coordina.
Aquest grup té com a objectiu principal elaborar un Pla d'acció per a l'alimentació i l'agricultura ecològiques 2007-2011 per tal de definir, articular i preveure tot un seguit d'actuacions concretes encaminades a aconseguir l'increment de les produccions i del consum dels productes agraris i alimentaris ecològics.
Precisament, en la reunió d'ahir es va aprovar la proposta dels objectius d'aquest pla. En aquest sentit, el pla es basarà en sis objectius estratègics:
1. Foment de les produccions: Promoure una agricultura i ramaderia el més respectuosa amb el medi ambient possible, que cuidi l'entorn i fomenti la biodiversitat, que eviti contaminacions en sòls i aigües; que mantingui les varietats tradicionals i que tingui especial cura pel benestar animal.
2. Foment de la qualitat: Fomentar un sistema de producció d'aliments de qualitat, mitjançant processos que conservin les seves virtuts organolèptiques i nutricionals, segurs i sotmesos a un sistema de certificació específic, amb garanties de traçabilitat des del productor fins al consumidor.
3. Foment de la informació i el consum: Fomentar el consum d'aliments ecològics, especialment de producció local i en circuïts curts de distribució, mitjançant la formació i informació del consumidor.
4. Foment de la innovació: Endegar i potenciar línies de recerca orientades estudiar les virtuts dels productes ecològics i a establir i transmetre els coneixements necessaris per a poder obtenir productes i aliments ecològics en les nostres condicions, i formar professionals amb competència tècnica en aquest sistema de producció.
5. Foment del sector: Reforçar les estructures del sector professional de l'alimentació ecològica mitjançant polítiques que n'incrementin la competitivitat i les seves possibilitats comercials, i que afavoreixin el desenvolupament d'iniciatives lligades al territori i als valors socioculturals.
6. Foment de les polítiques: Reconèixer l'interès general del sistema ecològic de producció potenciant polítiques integrals i transversals de foment i creant i reforçant les estructures tècnico-administratives per dur-les a terme.
Catalunya ha estat una de les Comunitats Autònomes capdavanteres dins l'Estat espanyol pel que fa a la introducció i el desenvolupament de les produccions agroalimentàries ecològiques. Ara ja fa dotze anys des de la creació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), organisme públic encarregat del control, la certificació i la promoció dels productes agraris i alimentaris ecològics a Catalunya.
Al llarg d'aquests anys el sector ecològic ha experimentat un notable creixement, la superfície certificada en producció ecològica s'ha multiplicat per deu i el nombre d'empreses relacionades amb l'obtenció d'aliments ecològics ho ha fet per cinc. Actualment hi ha més de 50.000 hectàrees i poc més de 1.000 empreses certificades en producció ecològica.
El sector ecològic català ha guanyat capacitat productiva i s'ha incrementat i diversificat l'oferta, mentre que la indústria agroalimentària ecològica de Catalunya es manté capdavantera a nivell estatal, tant pel que fa al nombre d'empreses elaboradores com per la diversificació de les seves activitats. Ara bé, malgrat aquest comportament positiu, el creixement de les produccions ecològiques catalanes no ha anat acompanyat d'un creixement equivalent en el consum intern.
Per aquest motiu, en el decurs de la reunió també es va presentar la proposta i els objectius d'una campanya de promoció dels productes ecològics que ha de formar part del Pla d'acció per a l'alimentació i l'agricultura ecològiques 2007-2011.
13 de novembre de 2007