Es tracta de difondre els beneficis socials dels regadius

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del vicepresident de l'empresa pública Reg Sistema Segarra-Garrigues SA (REGSEGA), del DAR, Ramon Vilalta, i del director executiu del Grup Segre, Joan Cal, ha presidit aquesta tarda, a la seu del DAR a Lleida, la presentació del projecte televisiu "L'aigua del teu futur", que s'estrenarà el proper dia 6 de novembre.

El Departament, a través de l'empresa Reg Sistema Segarra-Garrigues (REGSEGA), patrocina aquest projecte produït per Lleida TV, sota la direcció de Maricel Benabarre, que consisteix en un seguit de reportatges sobre aquest canal, i que consta de quinze capítols que repassen el projecte, l'estat actual de les obres, l'afectació per als regants i per als veïns de les comarques afectades, les ZEPA (zones de protecció d'aus) i, en general, les conseqüències socials i econòmiques que tindrà aquesta obra per als ciutadans de les comarques de Lleida.

El conseller Joaquim Llena, que ha volgut felicitar l'equip que ha produït aquest projecte televisiu, ha qualificat el Segarra-Garrigues com una "obra de cirurgia major" que, d'entrada, actuant sobre el territori, "pot fer mal", si bé és "un projecte de gran transcendència per a Catalunya ja que suposa la transformació de territori, paisatge, cultius, a més dels beneficis econòmics i socials en general". És per això que, segons el conseller, cal unir esforços en la mateixa direcció malgrat el fet que cadascuna de les parts pugui centrar la seva atenció en una vessant concreta d'aquest projecte.

D'acord amb el calendari previst, el 2008 es posarà en marxa les  primeres hectàrees de reg, i el 2014 la xarxa de distribució estarà feta i l'aigua arribarà a tot arreu. Com ha destacat Llena, aquest projecte és la inversió del Govern de més impacte social, atesa la transformació integral que suposarà per a les terres de Lleida (200.000 habitants se'n beneficiaran directa o indirectament). A més, serà el primer que no tindrà només una finalitat agrària.

El sistema Segarra-Garrigues abasta una superfície de 70.150 hectàrees,  i beneficia uns 16.000 regants de 75 municipis de les comarques de la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell, el Segrià, la Segarra i les Garrigues, així com el consum de boca per a més de 72.000 persones, i suposa la construcció de més de 1.500 quilòmetres de camins rurals, la concentració parcel.lària de 50.000 hectàrees, a més de la millora d'infraestrucures elèctriques (180.000 nous KW al servei del territori).

El projecte televisiu presentat avui consistirà, d'una banda, en reportatges sobre el terreny amb persones afectades (futurs regants, afectats per ZEPA, empresaris, etc.); entrevistes amb representants dels diferents col.lectius que s'han posicionat sobre les obres (Comunitat de Regants, Unió de Pagesos, Manifest de Vallbona, altres sindicats i entitat representatives), testimonis i aportacions de centres d'estudis, professionals i especialistes en la matèria (també representants de Departament i del propi conseller).

El format és de reportatge amb inserts de declaracions d'implicats (polítics, cooperatives, pagesos, professors d'economia, etc.) i una veu en off que condueix el tema. Cada capítol versa sobre un tema concret: l'organització del món agrari, la gestió de l'aigua, el cooperativisme, la nova ordenació del territori, etc... El programa s'emetrà els dimarts, a les 21:00 hores, amb uns posterior reemissió dimecres, a les 15.00 hores, i diumenges, a les 19.35. Així, des de l'estrena, el proper dia 6, i durant aquest mes de novembre, s'emetran -per aquest ordre- els capítols:  "Aigua, font de vida", "L'espai rural del Segarra-Garrigues", "La gestió de l'aigua", i "Com s'organitza el món agrari". "Una nova ordenació del territori", "Generació d'infraestructura elèctrica. Noves possibilitats econòmiques", i "L'economia al voltant del canal", seran els nous capítols programats per al mes de desembre, en què es reemetran aquests set durant les festes de Nadal.

Segons el calendari d'emissió, els capítols programats per al mes de gener de l'any vinent, són "La cultura es beneficia", "Reptes de la fructicultura, l'agricultura i la reconversió varietal", "Les noves tecnologies", i "Què són les zones ZEPA?"; mentre per al mes de febrer restaran els titulats "Comunitats de regants", "Canal Segarra-Garrigues com a infraestructura per al consum humà", "El món de la docència en l'agricultura", "El futur". Els quinze capítols que integren aquest projecte es reemetran el proper estiu.


31 d'octubre de 2007