
El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Joan Gené, i el president de la Federació Catalana de Productors d’Aliments de Qualitat, Francesc Reverté, han signat avui, als Serveis Centrals del DAR, a Barcelona, un conveni de col·laboració amb la finalitat d’engegar una nova campanya per a la promoció i la difusió dels productes agroalimentaris de Catalunya diferenciats amb DOP (Denominació d’Origen Protegida) i IGP (Indicació Geogràfica Protegida) durant l’any 2008. Es tracta de la quarta campanya anual duta a terme des de l’any 2005.
La Generalitat de Catalunya porta a terme una política de qualitat agroalimentària basada en la competitivitat per la qualitat, que ha de contribuir a la territorialitat de les produccions, a la fixació de la població en el territori i a la redistribució de l’activitat econòmica. En aquesta línia, Gené ha remarcat que “els aspectes d’origen (territorialitat de les produccions i vincle estret amb la zona de producció propera al consumidor) i els qualitatius han de ser, precisament, la clau que permeti el manteniment de determinades produccions molt lligades al territori”.
Aquesta política de qualitat està basada en la diferenciació i en la promoció dels productes agroalimentaris catalans amb distintius d’origen i de qualitat, com ara el de Denominació d’Origen Protegida (DOP) i el d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP). A Catalunya, existeixen actualment 19 productes amb DOP i IGP que s’agrupen de la següent manera:
- 7 DOP inscrites al registre comunitari (Avellana de Reus, Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya, Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya, Oli del Baix Ebre-Montsià, Oli les Garrigues, Oli Siurana, i Oli de Terra Alta), 3 reconegudes transitòriament (Arròs del Delta de l’Ebre, Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme i Oli de l’Empordà), i una en tràmit de reconeixement (Pera de Lleida).
- 7 IGP inscrites al registre comunitari (Calçot de Valls, Clementines de les Terres de l’Ebre, Llonganissa de Vic, Pollastre i Capó del Prat, Patates de Prades, Poma de Girona i Torró d’Agramunt) i una reconeguda transitòriament (Vedella dels Pirineus Catalans).
Val a dir, però, que els consumidors no sempre coneixen el significat d’aquests distintius i dels productes emparats per una DOP o IGP. Per tant, com destaca el director general, cal fer un esforç important per tal que aquests distintius i aquests productes siguin coneguts i valorats pel consumidor, i que aquest els sàpiga identificar en els punts de venda i conegui el significat d’aquests distintius.
La Generalitat, juntament amb la Federació Catalana de Productors d’Aliments de Qualitat, han arribat a un acord per a dur a terme conjuntament aquesta tasca de promoció i per donar la màxima difusió dels productes agroalimentaris catalans amb DOP i IGP. D’aquí, l’acord formalitzat avui mitjançant la signatura d’un conveni de col·laboració.
Les DOP i IGP són gestionades pels Consells Reguladors, corporacions de dret públic que tenen com a finalitat la representació, la defensa, la garantia, i la promoció de les DOP i IGP. La Federació Catalana de Productors d’Aliments de Qualitat actualment representa a 17 consells reguladors de DOP i IGP. Recentment s’han incorporat els tres consells reguladors nous: DOP Pera de Lleida, DOP Mongeta del Ganxet i DOP Oli Empordà.
La Federació agrupa més de 130 empreses, la majoria cooperatives agràries, i representa més de 15.900 productors, en definitiva, 15.900 famílies que viuen i mantenen l’activitat agrària al territori català, distribuïts al llarg de 28 comarques de Catalunya. A més, el volum de facturació que representen aquestes empreses és, aproximadament, de 275 milions d’euros.
Actualment, aquesta Federació aglutina 17 consells reguladors de DOP i IGP. Recentment, s’hi han incorporat els tres consells reguladors nous: DOP Pera de Lleida, DOP Mongeta del Ganxet, i DOP Oli Empordà.
El cost màxim de la campanya serà de 375.000 euros, dels quals un màxim de 310.000 euros per part de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DAR, i un màxim de 65.000 euros per part de la Federació Catalana de Productors d’Aliments de Qualitat.
3 de setembre de 2008




