El Conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha inaugurat aquest matí la jornada de presentació del Llibre d'Estil dels Sectors d'Activitat Econòmica (SAE) elaborat per l'Institut Català del Sòl amb la col.laboració de l'equip d'arquitectes Jornet-Llop-Pastor i les aportacions de més de 50 professionals, entre ells arquitectes, urbanistes, advocats, ambientòlegs i economistes. El secretari per a la Planificació Territorial del Departament de Politica Territorial i Obres Públiques, Oriol Nel.lo, ha tancat la jornada.
El llibre s'ha presentat en el marc del Barcelona Meeting Point amb l'assistència de prop de 200 professionals del sector i vol ser un instrument que orienti sobre com haurien de ser els nous sectors d'activitats econòmiques. S'ha concebut, però, com una eina activa que es vol anar completant, millorant i modificant amb futures col.laboracions d'experts del sector.
Aquesta reflexió es fa en un moment en que la Generalitat, mitjançant l'Incasòl, està desenvolupant un ambiciós Programa de sòl que preveu la promoció de prop de 1.000 hectàrees de sòl nèt destinat a activitats econòmiques i en el que s'integra als municipis en la seva promoció mitjançant consorcis urbanístics.
Els sectors d'activitat econòmica del futur
El llibre parteix de l'anàlisi en profunditat dels polígons industrials promoguts per l'Institut Català del Sòl arreu de Catalunya al llarg dels seus 25 anys d'existència i que sumen 143 sectors amb un total de 4.128 hectàrees que han permès la creació de prop de 120.000 llocs de treball.
És a partir d'aquesta experiència que s'està definint i impulsant avui un nou tipus d'espais, acuradament dissenyats, ben integrats en el territori, amb un destacat nivell de serveis i d'una qualitat prou alta com per oferir no només una ubicació convenient des del punt de vista econòmic, sinó també per contribuir a afegir valor als productes que s'hi generen.
D'aquesta manera, la reflexió sobre la tasca feta i la confrontació d'aquesta amb altres referents han permès plantejar les pautes de com s'han de planificar i desenvolupar els nous sectors. En aquest sentit, proposa una serie de criteris per aquests nous espais:
- Comptar amb una dimensió gran i una situació estratègica en nodes de fàcil accessibilitat, que permeti millorar la mobilitat, minimitzar els desplaçaments i potenciar l'ús del transport públic
- Preveure sectors dotats de bones infraestructures que responguin a criteris de sostenibilitat ambiental i ús de fonts d'energies renovables.
- Disposar d'una estructura versàtil amb varietat de parcel·les i illes per permetre possibles transformacions futures
- Ser coherent tant amb les necessitats econòmiques com amb les necessitats socials de la zona
- Integrar-se en el territori i el paisatge, tant pel que fa a l'arquitectura com a les mesures de qualitat ambiental per evitar un impacte ecològic
Des de la programació a l'execució i conservació
El llibre és una guia que pemet seguir les diferents fases de producció i gestió d'aquests sectors. Així, descriu el procés de gestió integral d'un SAE: programació, planejament, projecte, execució, conservació i generació de recursos. I fa especial èmfasi en temes especiífics com són la qualitat ambiental, la sostenibilitat, la mobilitat, la qualitat paisagística i els projectes d'edifiació, entre d'altres.
Cada capítol aporta un anàlisis dels sectors ja desenvolupats així com referències de l'experiència pública i privada a Catalunya i a la resta del món, i presenta un seguit de recomanacions en forma de directrius que han de regir l'enfocament de les noves propostes, mesures d'aplicació per concretar les directrius i disposicions legals d'obligat compliment que condicionen i vinculen.
Ens gestor
El Llibre d'estil recull també la necessitat de creació d'un ens gestor per dirigir la programació, el control del planejament urbanístic, de la mobilitat, la implementació de propostes de qualitat en els àmbits ambiental i paisatgístics i en els projectes d'execució de la urbanització.
Un espai web de reflexió
L'Institut Català del Sòl ha allotjat en la seva pàgina web (www.incasol.cat) el Llibre d'Estil dels Sectors d'Activitat Econòmica que avui s'ha presentat en un format de paper en català i en diferents idiomes en format electrònic. El llibre és el document de referència però la pàgina web permetrà que aquest esdevingui una eina activa al incorporar totes les modificacions, models nous de referència i bones pràctiques. Així mateix es vol crear un espai de reflexió i participació dinàmic, amb articles i enllaços que aculli les opinions i experiències dels professionals del sector.
1