Permetin-me començar aquest discurs de cloenda amb la meva felicitació al president de Flandes com a nou president de la nostra xarxa. Ja saben que poden comptar amb la col·laboració i la màxima implicació de Catalunya per a la posta en marxa de l'ambiciós programa de treball que ens acaben de detallar.

Durant els debats mantinguts a la nostra Conferència de presidents, la recent aprovació de l'acord sobre el Tractat de Reforma de la UE ha pres un protagonisme inqüestionable. Aquesta rellevància ha vingut donada, d'una banda, per una qüestió d'oportunitat temporal, atès que enguany la conferència s'ha celebrat just després de l'aprovació de l'acord, el passat mes d'octubre, i a les portes de la seva signatura, també a Lisboa, d'aquí un mes. Vivim la represa de l'empenta europea, després de dos anys d'una certa paràlisi institucional; en som testimonis, mostra i protagonistes.

D'altra banda, no podem deixar d'assenyalar la transcendència que el nou Tractat té i tindrà per al futur de les nostres regions, així com la importància crucial que ha tingut poder fer-nos presents en tot el seu procés d'elaboració. En aquest sentit, i com recull la declaració de Barcelona que avui aprovem, podem afirmar amb satisfacció que el text que previsiblement se signarà el proper 13 de desembre a Lisboa recull gran part de les nostres reivindicacions. No totes, és cert, i per això cal continuar treballant. I ho continuarem fent.


Deia ahir el secretari d'estat d'afers europeus del Govern espanyol, a qui vull agrair molt especialment la seva participació a la Conferència que el Tractat de Reforma contribuirà a avançar en termes d'eficàcia, democràcia i solidaritat i assenyalava que és arribat el moment de reconciliar Europa amb els ciutadans. És aquest un objectiu que compartim plenament i al qual comptem poder seguir contribuint des de REGLEG i des de cada una de les nostres respectives regions.

També el sr. Manuel Lobo Antunes va compartir amb nosaltres les fites assolides per la crucial presidència portuguesa que ha pogut conduir a la signatura del nou Tractat. Des de REGLEG podem dir que ha estat aquesta una presidència que ha escoltat el nostre posicionament i que ha facilitat la comunicació i la informació a la xarxa i als nostres membres.

És per a nosaltres prioritari formar part d'una xarxa sòlida i extensa que treballa amb rigor i ambició a fi d'assolir, per part de la UE, el reconeixement de l'especificitat que ens caracteritza i la consolidació d'un estatus polític i legal que correspongui amb les nostres competències i responsabilitats.

Això no obstant, un cop aprovat el nou Tractat, ha arribat el moment de centrar la nostra atenció també més enllà de l'agenda institucional -malgrat, recordem-ho, tampoc no la podem deixar de banda-, per afrontar amb decisió els reptes que la Unió Europea té plantejats en relació a qüestions tan primordials com les demandes i efectes de la globalització econòmica, la lluita contra les desigualtats, el canvi climàtic i la política energètica, entre altres.

Aquest matí el president del Comitè de les Regions, Michel Delebarre, assenyalava que el lema que el Tractat constitucional proposava per a la Unió Europea, "Junts en la diversitat", s'esqueia plenament a la lògica del Comitè de les regions, que ell presideix, i també a la relació que aquesta institució manté amb REGLEG. Hi estic plenament d'acord. És més, crec que REGLEG podem fer nostre aquest lema. Som
setanta-tres regions europees juntes en la diversitat. La nostra diversitat no precisa d'argumentacions; la presència dels intèrprets - a qui cal agrair la seva inestimable tasca- en dóna fe!

La nostra unitat ve donada en bona mesura pels objectius que compartim quant al protagonisme entusiasta que volem tenir a Europa. Les nostres regions transposem i apliquem normativa europea, desenvolupem les polítiques i estratègies de la Unió, i som capaces de teixir xarxes transnacionals que proporcionen un elevat valor afegit.Per tant, la seva plena implicació en l'entramat i el procés de presa de decisions és
del tot imperativa, és una necessitat.

Però aquesta unitat també es fonamenta en una certa idea compartida d'Europa que apel·la a la participació de diferents nivells de govern, tant en la definició com en la implementació de les seves polítiques, que agafa per estendard el principi de subsidiarietat, però també, i sobretot, la democràcia, els drets humans, el progrés social i el respecte de la diversitat cultural.

És una satisfacció cloure aquesta conferència amb l'aprovació d'una declaració que s'ha treballat a fons, que s'ha consensuat i és plena de contingut. Farem arribar a les instàncies europees aquest text en diversitat de llengües però unívoc en el seu missatge.

Ha estat un veritable honor per a Catalunya ostentar la presidència de REGLEG aquest any. La Conferència de presidents és la trobada anual en la qual es dóna impuls i visibilitat a aquelles qüestions que s'han anat treballant al llarg de mesos. És també, l'hora de fer balanç. I de mirar cap al futur.

El balanç és indubtablement positiu. Vull agrair-los l'assistència i participació a la conferència d'enguany, però també, i molt especialment, la dedicació i els esforços realitzats al llarg dels darrers mesos. L'acompanyament i complicitat activa en un camí que ha conduït, d'una banda, a la Declaració que avui s'aprova. D'una altra banda, entre tots hem realitzat també un seguiment actiu, crític, rellevant, del procés d'elaboració del Tractat de Lisboa i de la tasca duta a terme tant per la presidència alemanya, primer, com la portuguesa, després. Ambdues han fet possible que el Tractat veiés la llum i cal dir-ho. Però, a més, en tot aquest procés, REGLEG i Catalunya en el seu nom, ha insistit en la demanda que es reconegui una participació més àmplia de les regions amb poder legislatiu a la UE.

Hem emprès ja la reflexió sobre el futur de la xarxa i en aquest sentit és clar i evident que la tasca de REGLEG no ha acabat amb l'aprovació del Tractat de Lisboa i que l'acció conjunta de les regions amb poder legislatiu ha de continuar. En aquest futur, Catalunya acompanyarà Flandes i tots els membres de REGLEG en el camí comú vers un major reconeixement de les nostres regions en aquesta, la nostra Europa, l'Europa que volem, l'Europa que som, l'Europa dels ciutadans.

Ja per acabar, els comentava abans, com n'és d'escaient a la nostra xarxa, per a REGLEG, el lema europeu de "junts en la diversitat". Més enllà d'acollir-nos-hi i de veure-nos-hi reflectits, val a dir també que la nostra contribució també pot i ha de ser molt positiva per a Europa.

Els vull agrair molt sincerament la seva participació a la Conferència. Espero que s'hagin sentit ben acollits a casa nostra, i els desitjo un bon viatge de retorn.

Moltes gràcies per la seva atenció.

1  

Fitxers adjunts

Intervenció del president

Intervenció del president
PDF | 157