.Destaca que Catalunya gaudeix per vocació i per tradició d'unes relacions més que privilegiades amb els països del Magreb, tant en l'àmbit social i cultural com de relació comercial i institucional

. Afirma que Catalunya està disposada a ajudar i treballar per superar els problemes amb els països del Magreb i aposta per incrementar les relacions econòmiques, i de tot tipus, per sobre de les diferències puntuals o les conjuntures polítiques

El president de la Generalitat, José Montilla, ha ofert avui a l'Institut Europeu de la Mediterrània el Palau de Pedralbes com a seu de l'esmentat organisme amb l'objectiu de convertir Barcelona i Catalunya en un centre de debat internacional. L'oferiment l'ha fet el president Montilla durant la reunió de la Junta de Govern celebrada abans de la inauguració del seminari "Del cost del no Magreb al tigre nord-africà". Aquest seminari s'ha realitzat avui a Barcelona i és la continuació del que es va organitzar a Madrid el maig de l'any passat.

Durant la seva intervenció, el cap de l'Executiu ha destacat que "Catalunya gaudeix per vocació i per tradició d'unes relacions més que privilegiades amb els països del Magreb, tant en l'àmbit social i cultural com de relació comercial i institucional" i ha afegit que el seminari és "un bon exemple de com des de les institucions participatives de la societat civil es pot jugar també un paper rellevant i complementari d'iniciatives que tenen el seu origen en l'esfera governamental o són de vital importància en les relacions bilaterals".

El president català ha assenyalat que la relació amb el Magreb també "és una relació que té molt a veure amb el veïnatge, amb arrels compartides, amb la presència d'una important comunitat magrebina a Catalunya, d'un turisme creixent i, un gran volum d'intercanvis socioculturals que es produeixen a tots els nivells i en tots els àmbits, així com en l'activitat de les nostres organitzacions no governamentals per al desenvolupament que treballen sobre el terreny". A més, ha remarcat que en els darrers anys aquests països "han aconseguit importants progressos per afavorir les inversions directes i el comerç, però encara han d'afrontar reptes importants en un context cada cop més globalitzat."  

Amb tot, el cap del Govern català s'ha plantejat "de quina manera Europa pot ajudar en el procés de liberalització i desenvolupament de les economies magrebines, de forma que sigui mútuament beneficiós pel nord i el sud de la Mediterrània" i, en aquest sentit, ha elogiat la política europea en el desenvolupament del Procés de Barcelona. Així doncs, ha remarcat que "la nostra ambició és anar molt més enllà dels resultats fins ara aconseguits.  I he de dir que un dels primers objectius que hauríem de proposar-nos és aconseguir incrementar les relacions econòmiques i de tot tipus al sí del Magreb", ha reblat el cap de l'Executiu.

En aquest sentit, el president  Montilla ha subratllat que aquesta voluntat està "per sobre de les diferències puntuals o les conjuntures polítiques, els països, i més si són veïns, estan condemnats a entendre's. Vull que sàpiguen que en aquesta conjuntura Catalunya, en la mesura de les seves possibilitats,  està disposada a ajudar i treballar per superar els problemes i contribuir al desenvolupament dels països del Magreb".


1  

Fitxers adjunts

Nota del president IEMed

Nota del president IEMed
PDF | 136