La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha mostrat avui la seva satisfacció després de constatar com els Pressupostos Generals de l'Estat previstos pel 2008 doblaran el fons de suport a l'acollida i integració de persones immigrades.

 

Es tracta d'una de les reclamacions més importants del Govern dels últims mesos, sobretot tenint en compte que Catalunya és la comunitat amb més població estrangera immigrada resident de l'Estat espanyol (21,5 %), segons dades de l'Observatori Permanent de la Immigració de setembre de 2007. La consellera ha matitzat que "la Generalitat ja va plantejar en el seu moment incloure la immigració com un dels factors a tenir en compte en el finançament autonòmic, una petició recollida per la Conferència de Presidents Autonòmics, però que finalment no es va traduir a efectes pràctics".


Capdevila ha traslladat el seu agraïment a les forces polítiques al Congrés que han forçat el Govern espanyol a augmentar en 187 milions d'euros la partida destinada a aquest fons, inicialment de 213 milions. D'aquesta manera, l'Estat es veu compromès a invertir un total de 400 milions d'euros al llarg de 2008 per promoure polítiques i programes d'acollida, integració i promoció de la igualtat d'oportunitats. Aquest fort increment, pràcticament el doble del previst pel Ministeri d'Hisenda, permetrà amb tota seguretat augmentar considerablement els 42,5 milions d'euros que la Generalitat ha rebut aquest 2007. Cal recordar que l'exercici d'enguany del Pla de Ciutadania i Immigració ha ascendit fins els 162 milions d'euros. Segons la consellera, aquesta ampliació dels recursos permetrà adaptar els serveis públics a l'increment de la població, garantir prestacions socials de qualitat i ampliar, entre d'altres, la xarxa d'aules d'acollida i de plans educatius d'entorn.


El Fons estatal per a l'acollida i la integració de persones immigrades i el seu reforç educatiu va néixer el 2005 gràcies a la pressió de grups progressistes catalans i ve a compensar el fet que els efectes clarament positius de la immigració es noten en els ingressos de l'Estat i, en canvi, les despeses gairebé només les noten les comunitats autònomes. Aquest fons és fruit d'un acord de legislatura entre el Govern espanyol i les forces que hi donen suport que ha permès, entre d'altres, dotar de finançament als ens locals i a les entitats que treballen per aconseguir una bona convivència als barris de Catalunya i una major cohesió social.