La consellera Carme Capdevila ha dit a Girona que "amb aquesta nova llei construïm futur pel país, construïm un país amb capacitat d'adaptació al territori i amb capacitat d'innovar ràpidament per fer front a les necessitats canviants i creixents i a les demandes socials". També ha explicat que, "Catalunya es posa al capdavant en matèria de protecció social, avança pel camí de la igualtat d'oportunitats, fent una aposta decidida per a les polítiques socials".
En aquesta línia, la consellera ha volgut reconèixer les "bones pràctiques" de les entitats que treballen a les comarques de Girona en l'àmbit de l'acció social. Especialment ha destacat la tasca que es realitza des dels centres especials de treball (CET). En aquest sentit ha demanat als ajuntaments i a les grans empreses de la demarcació que "tinguin més en compte encara la possibilitat de contractar els serveis i comprar els productes d'aquests centres".
La consellera ha destacat els CET: de la Fundació Ramon Noguera (el Gironès), per tenir molta diversitat de recursos competitius; de Mifas (la Selva), per la integració de persones amb discapacitat física i psíquica; de la Fundació MAP (el Ripollès), per la projecció social i creativitat en el sector i de la cooperativa La Fageda (la Garrotxa), per la competitivitat en el sector làctic. També ha destacat la Fundació Altem (l'Alt Empordà) i l'associació Aspronis (la Selva), per la implementació i lideratge en les respectives comarques.
L'impuls de millores i avenços a la demarcació
Durant la intervenció, la consellera Carme Capdevila també ha detallat les millores i els avenços previstos amb el desplegament de la Llei de serveis socials a la demarcació de Girona fins al 2012.
- Tant a Girona ciutat com a totes les comarques de la demarcació, el departament treballa amb una planificació fins l'any 2010 que contempla un augment d'unes 250 places d'atenció residencial i d'unes 80 de centre de dia per a la gent gran. En els propers dos anys, s'han previst nous equipaments residencials a Palafrugell i la Bisbal (el Baix Empordà), a Figueres (l'Alt Empordà) i a Besalú (la Garrotxa). A més, hi ha diversos projectes d'ampliació de places residencials a Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà) i a Sant Hilari i Tossa de Mar (la Selva). També es posaran en funcionament nous centres de dia al Gironès (Girona), al Baix Empordà (Santa Cristina d'Aro) i a l'Alt Empordà (Llançà). En aquest àmbit també es contempla l'ampliació de places en pisos tutelats per a la gent gran amb la posada en funcionament de 4 pisos més, el que suposarà un total de 33 places residencials d'aquestes característiques.
- La creació de tres centres dins del Pla Rural d'Atenció Social (Prats): un a Tortellà (la Garrotxa), que s'inaugurarà durant el mes de gener; un altre a Portbou (l'Alt Empordà), que s'inaugurarà durant el mes de març; i un tercer a Saus, Camallera i Llampaies (l'Alt Empordà), que està en procés de finalització. També es troba en fase de consulta amb altres ajuntaments i consells comarcals la posada en funcionament de nous Prats a les comarques del Pla de l'Estany (Porqueres), l'Alt Empordà (Agullana), el Ripollès, el Baix Empordà, la Cerdanya, la Selva i el Gironès. En total, al 2010 hi haurà 140 places d'aquestes caracterísques a la demarcació.
- Un dels dèficits que també es resoldran ben aviat, és l'atenció a les persones amb discapacitat intel.lectual amb trastorns de conducta. En aquest àmbit, el departament treballa en la posada en funcionament de 80 places el proper any 2008 a l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) a Salt i al Consorci Sant Gregori i la Fundació Astres a Girona.
- En l'àmbit de la discapacitat física, sector que a Girona està molt ben representat per Mifas, el departament està treballant en la construcció d'una nova residència que s'ubicarà al Baix Empordà. Aquest projecte, que es troba en fase de redacció, es posarà en funcionament l'any 2010.
- La creació de recursos d'acolliment diürn, serveis d'inserció laboral i habitatges per a joves tutelats i extutelats, perquè puguin afrontar el procés d'emancipació amb garanties d'èxit. En aquest àmbit destaca la creació d'un centre residencial infantil de 16 places per a noies, que es posarà en funcionament el 2009.
Les repercussions directes sobre el territori
La consellera Carme Capdevila ha resumit en tres idees les repercussions directes que tindrà la Llei de serveis socials sobre el territori: la garantia del dret, la descentralització i la participació. Aquests tres conceptes, que tenen una incidència directa a nivell local i comarcal, representen un canvi important respecte al que s'havia fet fins ara en matèria de serveis socials.
En aquest sentit, el departament treballa per crear i ampliar els serveis allà on calgui per garantir-hi el dret a l'accés. A més, la nova legislació preveu un apropament real de les decisions sobre serveis socials al territori i un traspàs de competències al món local que, tal com ho ha expressat la consellera, "és qui millor coneix les seves pròpies necessitats i característiques". A més, una vegada es constitueixin els consells de serveis socials del territori, els ajuntaments, els consells comarcals i les entitats privades col.laboradores, tindran un espai de participació des d'on elaborar propostes que ajudin a millorar el funcionament del sistema de serveis socials de Catalunya.
Una xarxa única de serveis socials descentralitzada
La consellera ha afirmat que "una vegada assolits els dret a l'educació i la salut, ara era l'hora dels serveis socials". A Catalunya, aquest dret als serveis socials es concreta amb l'aprovació de la Llei de serveis socials, que estableix els drets subjectius a les prestacions, suposa l'avenç cap a un sistema universalitzat i una oferta suficient de serveis per cobrir les necessitats socials de les persones.
En aquest sentit, la consellera ha dit que el nou marc legal permet coordinar el sistema català de serveis socials a l'entorn d'una xarxa única de serveis socials de responsabilitat pública a Catalunya, conformada pels equipaments i els serveis de la Generalitat, els ajuntaments, els consells comarcals i les entitats privades col.laboradores. De fet, un dels eixos importants de la nova llei és el de l'aposta decidida cap a la descentralització i la municipalització dels serveis socials.
La consellera també ha explicat que els canvis més transcendents d'aquesta llei, són: el pas de l'assistencialisme a la universalitat, la garantia de l'accés a les prestacions, la identificació del contingut de la protecció social i l'enfocament sectorial i territorial que s'hi dóna. D'aquesta manera, el Govern de la Generalitat marca un abans i un després en l'atenció social a Catalunya, donant un salt del model assistencialista cap a un nou model garantista i universal.