El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha fet la presentació de la jornada i ha assegurat que la formació que rebin ara aquestes docents "ha d'arribar a tot el país i a totes les escoles per posar dempeus de nou el sistema d'immersió lingüística". Maragall ha agraït la participació de les futures formadores i els ha dit que "el que passi en aquest país amb la nostra llengua no depèn de vosaltres, però la vostra tasca sí que comptarà".
El grup de futures formadores està format per professionals amb una trajectòria professional d'uns 25 anys. La gran majoria han estat també coordinadores de cicle o caps d'estudi dels seus respectius centres, han realitzat prèviament cursos d'immersió o són col.laboradores dels Instituts de Ciències de l'Educació de les universitats catalanes.
Adaptació a l'actual context sociolingüístic
Aquestes jornades de formació s'emmarquen en el Pla per a l'actualització de la metodologia d'immersió en el present context sociolingüístic, que va presentar el conseller d'Educació el passat mes de juliol. El projecte, que té l'objectiu de tornar a implantar els mecanismes de la immersió lingüística a les escoles catalanes, ha començat aquest mes de setembre del 2007 i s'estendrà fins a finals de l'any 2013.
La formació de les futures formadores, així com la selecció dels centres amb més diversitat lingüística per part de la Inspecció educativa, són els primers passos del nou pla d'immersió. Posteriorment, aquestes formadores s'encarregaran de formar els mestres dels centres seleccionats.
Fins al 2010, uns 3.000 mestres de 500 escoles de Catalunya, fonamentalment de titularitat pública, rebran formació en metodologies per a aplicar la immersió lingüística. En els tres anys següents el Pla es generalitzarà a tots els centres públics de primària.